onsdag 9 december 2020

Hotet kommer från höger

» Så är det faktiskt

I Nya Zeeland har premiärministern Jacinda Ardern bett det nyazeeländska folket om ursäkt. Bakgrunden till detta är australiensaren Brenton Tarrant som 2019 attackerade två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland och mördade totalt 51 personer. Ett av många högerextremistiska terrordåd inspirerade av islamofobi och muslimhat.

Stoppe högersvängen
En utredning i Nya Zeeland har visat att säkerhetspolisen helt inriktat sig på hot från islamistiska terrorister och låtit högerextremismen leva helt ifred under radarn. Utredningen pekade på att man troligtvis ändå inte hade kunnat förhindra terrordådet. Men att den totala inriktningen på hotet från islamister samt allt för liberala vapenlagar bidrog till att Brenton Tarrant kunde mörda 51 personer.

Förhållandet är det samma på de flesta håll i världen. Man oroar sig för islamistiska terrordåd medan det är högerextremistiska sådana som är vanligast. Det ska dock poängteras att SÄPO i Sverige gjort klart att det är terrordåd från extremhögern som är det stora hotet. För ett par dagar sedan var ämnet här på Sven Tycker ett krav från judiska organisationer att nazisterna i NMR skulle förbjudas. Det handlar om grupper som gjort upprepade attacker mot judiska synagogor och judiska gravar. Det finns inom muslimska grupper på många håll klart antisemitiska tendenser. Men det stora hotet mot judars säkerhet kommer från högerextremismen. Muslimska moskéer attackeras regelbundet.

Vi får inte glömma att det värsta terrordådet i Norden är utan konkurrens Anders Behring Breivik som 2011 i Norge mördade 77 personer i en terrorattack som sedan inspirerat flera andra högerextremister.

Hotet mot vår säkerhet kommer från höger!

Läs:
Ardern ber om ursäkt för Christchurch-dåd. - Aftonbladet
Ardern ber om ursäkt för Christchurch-dåd. - Svenska Dagbladet
Christchurch-skytten dömd till livstids fängelse. - Expressen

Inga kommentarer: