måndag 28 december 2020

Vaccination för alla

» Solidaritet med dina medmänniskor

Så har då nu vaccinationerna mot Coronaviruset kommit igång även inom EU. Bland annat i Ryssland och sedan även USA har man varit lite snabbare. Men nu har vi fått se de första svenskarna vaccineras. Det är en enorm apparat som drar igång för att så snabbt som möjligt hinna vaccinera så många som möjligt. I ett tempo som accelererar allt eftersom fler vaccin blir godkända och fabrikerna får igång produktionen. Men, det är också miljarder och åter miljarder människor runt om i hela världen som ska ha sina sprutor.

Min snart 90-åriga svärfar har fått sitt erbjudande i dag och ska om allt fungerar få sin första spruta imorgon. Min mamma, som fyller 100 om mindre än två månader, bor tyvärr inte på samma boende så hon har ännu inte fått sitt erbjudande. Men det kommer säkert inom kort.

Ta din vaccinationsspruta
Resten av oss i familjen får väl vänta lite längre på våra sprutor. Vi tillhör ju varken riskgrupper eller har uppnått tillräcklig ålder för att prioriteras. Men, det är ingen tvekan om att vi går och tar våra sprutor när vi får erbjudande om detta.

För de flesta normalt funtade människor är att ta vaccination en självklarhet. Precis som med mediciner och annat vi stoppar i oss så finns det biverkningar. Sedan gäller det att göra en avvägning av vilket som är värst. Att riskera att bli svårt sjuk i Covid-19 och att kanske dö eller att få feber några dagar och vara öm där man fick sprutan. Vilket är värst?

Men en ganska högljudd antivaccinationsmaffia mobiliserar just nu. Den ena mer hårresande lögnen och myten efter den andra sprids i deras kanaler. I dag ofta i den högerextrema knäppskallemiljön. Någon vän (eller ovän...) har ju sett till att jag hamnat i epostregistret för en av dessa tokskallar på högerflanken som regelbundet skickar ut nyhetsbrev med den ena mer hårresande historien efter den andra. Under en lång tid har det till stor del handlat om den judiska konspirationen att ta över världen. Under en period slutade nyhetsbrevet att trilla in i mejllådan, och jag trodde nästan att man hade tillfrisknat. Men de senaste veckorna har dumheterna börjat komma igen. Nu handlar det nästan uteslutande om vaccinationshistorier. Det handlar om människor som dött, om konspirationsteorier om hur mänskligheten ska förgiftas av en ohelig allians mellan judar, kapitalister och allmän makthunger. Om det inte hade varit för att det uppenbarligen finns de som tror på fantasierna så hade man kunnat skratta gott åt galenskapen.

Tyvärr verkar högerextremismen vara på väg att kidnappa antivaccinationsrörelsen. Dom är ju skickliga på att sprida konspirationsteorier utan verklighetsförankring. Men i ett sådant här kritiskt skede för mänskligheten kan man göra stor skada. I delar av den Sverigedumokratiska spridningen kan man också se tendenser till att vidarebefordra delar av den här typen av konspirationer.

Gå och vaccinera dig mot Coronaviruset när du får chansen. För din skull och för alla andras skull!

Inga kommentarer: