onsdag 23 december 2020

Demokrati?

» Donald slår till igen

Den amerikanska demokratin har en mängd mycket underliga inslag. Det här är en mycket gammal författning som är svår att ändra på. Men mycket tokigheter tycker man ju faktiskt att det borde vara ganska lätt av sluta med.

Donald Trump
Ett sådant udda inslag i en demokrati är att den avgående presidenten har för vana att benåda en massa vänner. Helt plötsligt när det är dags att avgå så plockar man fram en lämplig lista på likasinnade brottslingar som presidenten kan benåda. Donald Trump har redan avverkat den första listan på kompisar som dömts för brott att benåda. Och nu är det dags för fler likasinnade att slippa sitta av sina straff.

Bland annat fyra anställda vid det ökända säkerhetsföretaget Blackwater som under Irakkriget sköt ihjäl 14 helt obeväpnade civila utan någon egentlig anledning än att det tydligen var kul att skjuta ihjäl människor. Massakern på Nisurtorget fick vi väl egentligen aldrig någon förklaring till varför säkerhetsvakterna öppnade eld mot en grupp civila. Skandalen ledde dock till att den som började skjuta dömdes till livstid för mord medan de andra tre fick 30 års fängelse för dråp. Nu tycker Donald Trump att dessa "veteraner", som dom benämns, ska släppas fria för deras brott. - "Which resulted in the unfortunate deaths and injuries of Iraqi civilians" som det heter i Donald Trumps officiella meddelande.

Det här är en praxis som inte hör hemma i en demokrati. Men kanske kan vi tolka det som ett erkännande från Donald Trump att han trots allt insett att han förlorat valet?

Läs:
Statement from the Press Secretary Regarding Executive Grants of Clemency. - Vita Huset
USA:s avgående president benådar 15 personer. - Sveriges Radio
Mördade civila i Irak - benådas av Trump. - Aftonbladet
Dödade 14 civila irakier – nu benådas de av Trump. - Aftonbladet

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

I Ryssland garderar sig Putin redan i förväg. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kR8W8v/putin-ger-sig-sjalv-livslang-atalsimmunitet