lördag 19 december 2020

Stöd till kollektivtrafiken

» Om de skött sig

En bransch som drabbats svårt av Coronapandemin är kollektivtrafiken. Vi reser mycket mindre! Flyget runt om i världen har kraschlandat. Flygbolagen har fått hållas vid liv med konstgjord andning genom att skattebetalarna fått punga ut med miljardbelopp för att betala för flygplan som står stilla. Samma är situationen längst ner i hierarkin, dvs länstrafiken. Vi har uppmanats att hålla oss hemma och att undvika kollektivtrafiken. Alltså sinar biljettintäkterna.

Statliga skattepengar slussat därför ut till Länstrafikbolagen för att dessa ska upprätthålla trafiken. För att dom ska överleva tills pandemin är över och resenärerna återvänder. Precis som bidragen till andra näringar som får pengar av skattebetalarna för att rädda jobben och rädda vår service.

Nu är det klart att nästa år får Länstrafiken ytterligare minst 2 miljarder kronor i bidrag från Staten, dvs oss skattebetalare. Och det är ju bra så att Länstrafikbolagen kan upprätthålla sin service under dessa svåra tider.

Skånetrafiken
- "Men de regioner där kollektivtrafiken dragits ned kommer att få mindre pengar."

Så där rök det en hel del pengar som Skånetrafiken skulle haft. Skånetrafiken tillhör nämligen de länstrafikbolag som gjort rejäla neddragningar i servicen. Minskade biljettintäkter ska helt enkelt betalas av resenärerna med sämre service. Medan vi uppmanas att inte trängas på tåg och bussar utan istället ta nästa tåg/buss om det är trångt så drar Skånetrafiken in nästa tåg/buss.

För min hemkommun så har dessa neddragningar som moderatstyrda Skånetrafiken genomfört inneburit att 8 tågförbindelser till Helsingborg dragits in (dvs vartannat tåg under delar av dagen. Det har inneburit att 8 färre tåg till Hässleholm/Kristianstad nu stannar i Kvidinge (vartannat tåg kör förbi). Dessutom har bussen Åstorp-Kvidinge-Klippan dragits in helt. Min åsikt är att Skånetrafikens moderata ordförande Carina Zachau (hon är ordförande i Kollektivtrafiknämnden) bör se sig om efter något annat mindre ansvarsfullt uppdrag. Hennes beslut innebär att Skånetrafiken får mindre stödpengar från Staten. Hennes beslut innebär att det blir trängre på de tåg/bussar som finns kvar. Hennes beslut innebär att det ju blir svårare att locka tillbaka resenärerna när faran är över. Dom möts ju av sämre service.

Skånetrafiken ger skjuts - ibland
Samtidigt har Skånetrafiken fått en ny trafikdirektör. Hon heter Maria Nyman läser jag.

- "Jag vill bidra till att Skånetrafiken blir bäst i världen på kollektivtrafik, med fokus på punktlighet och tillgänglighet"

Man kan ju säga att hon får en dåligt start. Men kraftiga nedskärningar i tillgängligheten!

Läs:
Stöd till kollektivtrafiken – om de skött sig. - Helsingborgs Dagblad
Maria Nyman är Skånetrafikens nya trafikdirektör. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: