onsdag 16 december 2020

Skyll på någon annan

» Det är allas fel

Den s.k. Coronakommissionen har kommit med sitt första utlåtande. Om jag förstått det rätt så lägger man skulden på alla. Gamla regeringar och den nuvarande regeringen. Myndigheter och kommuner och regioner. Helt perfekt för nu kan alla skylla på alla andra. Precis som innan. Regeringen agerade inte tillräckligt snabbt. Den nuvarande och tidigare regeringar har inte sett till att beredskapen var tillräcklig. Kommuner och regioner har inte haft beredskap. Personalsituationen och anställningsförhållandena inom främst äldrevården är på tok för dåliga.

Coronavirus
Alltså precis perfekt så att alla kan skylla på någon annan! Det är kommunerna som ansvarar för äldrevården. Det är regionerna som ansvarar för sjukvården. Det är stat och myndigheter som ansvarar för direktiven och styrningen.

Att så många gamla drabbats är inget svenskt fenomen. Nästan alla länder har misslyckats med att skydda de äldre. Något som alla har sagt var det viktigaste. Men, det har inte funnits läkare. Det har inte funnits tillräckligt utbildad personal. Det har inte funnits utrustning. Anställningsförhållandena har inte varit tillfredsställande. Tror ni att vi lär oss något av detta? Är vi villiga att betala vad det kostar att ha tillräckligt med personal, personal med utbildning, fast anställd personal? Kolla in länken längst ner till SVT om de kommuner som har högst andel timanställda. Det är av en ren tillfällighet en lång uppräkning av rika stockholmskommuner med M/KD-styre...

Jag är ledsen. Jag är pessimist. Alla kommer nog att lova, men sedan ska det betalas. Det är skattepengar som betalar! Tror ni att dom vill hosta upp dom pengarna när det hela har lagt sig?

En annan del av kritiken är att Sverige inte gjort tillräckligt stora inskränkningar. Men så fort det har gjorts inskränkningar så har företag, medborgare och myndigheter gemensamt försökt hitta kryphål förbi inskränkningarna. Allt applåderat av media. Ta exemplet med beslutet om stängning av alkoholförsäljning på serveringsställen efter 22.00. Många länder har helt stängt serveringsställen. Andra har helt förbjudit alkoholförsäljning. Men här började man genast leta kryphål. Fortsätta servera utan alkohol. Hemkörning - med alkoholleverans.

Han som skulle skyddas
Kritiken är hård mot att man inte gjort mer drastiska regleringar. Men de regleringar som gjorts får kritik och försöker man hitta kryphål förbi.

Läs
Tegnell: Vi var väldigt tidiga och tydliga. - Svenska Dagbladet
Fel att ställa in nationella proven. - Henrik Sundbom ledare Svenska Dagbladet
Kommunerna med högst andel timanställda – så gör de efter coronavåren. - SVT
Miljonvinster från kritiserat läkarbolag går till stugby. - Expressen

Inga kommentarer: