söndag 27 december 2020

Om rasismen här och där

» Eller det kanske inte finns rasism?

I dagens Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan kan vi läsa en artikel om den danska ön Bornholm. Och mordet på den unge Phillip den 22 juni på ön.

För de uppsvenskar som inte känner till Bornholm så kan jag ju börja med lite fakta. Bornholm är en ö som är knappt en femtedel så stor som Gotland. Det bor cirka 40.000 innevånare på ön. Den ligger ca 40 km sydost om Skåne. Det är cirka 170 km till København. Egentligen är det underligt att Bornholm inte tillhör Sverige, som ligger mycket närmare. När den svenska armén 1658 ockuperade bland annat Skåne och Blekinge från Danmark ockuperades även Bornholm av de svenska styrkorna. Men det blodiga krigandet fortsatte och några år senare, 1660, återgick Bornholm till Danmark. Men i Skåne fortsatte den blodiga försvenskningen.

När danskarna ska åka till Bornholm är den enklaste vägen att åka över Øresundsbron till Malmö och där ta Pågatåget till Ystad och sedan färjan från Ystad till Rönne på Bornholm. När Sverige nu i helgen stängde gränsen mot Danmark för att förhindra spridning av det muterade Coronavirus som börjat sprida sig från Storbritannien skapade detta svåra problem för danskarnas "inrikesresor" till Bornholm genom Skåne. Något som man inte begrep uppe i Stockholm. Precis som det faktum att Kastrup i Danmark är skåningarnas flygplats.

Bornholm

Men det skulle handla om det mycket brutala mordet på den 28-åriga Phillip på ön Bornholm den 22 juni i år. Phillips mamma är från Tanzania medan pappan är dansk. Han kallades ofta Neger-Phillip. En av de båda bröderna som dömdes för mordet hade varit aktiv på Vit-makt sajter på nätet. Han hade nazistiska symboler tatuerade på kroppen. När han försökte delta i en fest med den ökände danske rasistiska och islamofoba politikern Rasmus Paludan på ön fick han dock inte delta. Hans tatueringar var för mycket även för Paludan. Det var Rasmus Paludan som blev bannlyst från Sverige sedan han bland annat åkt över till Malmö för att offentligt bränna exemplar av Koranen för att få igång våldsamma upplopp.

Men den 22 juni lockade de båda bröderna ut Phillip i skogen där han torterades grymt till döds. Bland annat genom att trycka knät mot strupen på honom (detta skedde ungefär en månad efter polismordet på George Floyd i USA). För övrigt blev han slagen med påkar, sparkad i skrevet, slagen i huvudet med en flaska och bränd med upphettade järnföremål och så vidare. Flera gånger tog man paus i misshandeln för att dricka öl. Det var alltså ett mycket grymt mord som var planerat i förväg.

Egentligen är det underligt att vi knappt fått läsa om det i svensk media. All media som gillar att frossa i grymt våld och mord borde ju ha varit intresserade. Men det var ju en "neger" som mördades och det skedde inte i Sverige så det kanske är en förklaring.

Hur som helst har rättegången och domen skapat debatt i Danmark. Mordet hade nämligen (enligt åklagare, polis, domstol och bornholmare) ingenting med rasism att göra. När representanter för BLM, Black Live Matter, reste till Bornholm och demonstrerade möttes man av motdemonstranter.

Nu blev domen mot de båda bröderna hård enligt danska normer. Normalstraffet för mord i Danmark är 12 års fängelse. Bröderna (23 och 26 år gamla) dömdes till 14 års fängelse eftersom morden ansågs välplanerat och extra grymt. Men något tillägg för rasism eller liknande utdömdes inte. Detta finns nämligen även i dansk rättstillämpning. Men används i stort sett aldrig. För i Danmark finns ju knappt rasism!? Bara helt vanlig främlingsfientlighet... Själv blev jag förvånad över att domen inte var värre. Jag trodde att Danmark ju var ett föredöme när det gällde hårda straff. Detta var väl inte ett hårdare straff än vad man skulle dömts för ett grymt mord i Sverige?

Läs:
Det brutala mordet på en svart ung man splittrar Danmark. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
14 års fängelse för brutalt mord på Bornholm. - Aftonbladet
Brutalt mord väcker debatt i Danmark. - Kvällsposten
A Black Man Was Tortured and Killed in Denmark. The Police Insist It Wasn’t About Race. - The New York Times

Inga kommentarer: