torsdag 3 december 2020

Partier som gör politiskt självmord

» Bye bye L och KD

Liberalerna ger fingret
Att Liberalerna troligtvis begått självmord är det nog inte många som vill säga emot. Vad står Liberalerna för i dag? Är det någon som vet? Efter valet ställde man till slut upp för anständigheten när man ställde upp för Januariöverenskommelsen. Partiet hade före valet lovat att inte ge det mest antiliberala partiet i Riksdagen någon makt. Valresultatet blev sådant att den enda utvägen ur detta var just Januariöverenskommelsen. Det fanns liberaler som inte kunde räkna utan trodde att det fanns andra utvägar tillsammans med Ulf Kristersson. Men dom fick ge sig! I dag verkar dessa liberaler som lever i någon konstig drömvärld vara i majoritet i partiet. Dom tror att det går att återuppliva Högeralliansen och med denna som bas skapa en regering som inte är beroende av Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Björn Söder och de andra tokstollarna i Sverigedumokraterna.

Det är möjligt att det kan se så ut efter nästa val. Det svaret vet vi först om 2 år. Men frågan är om Liberalerna överlever det valet? Det är egentligen tragiskt eftersom de liberala krafterna i Sverige haft stor betydelse för demokratins framgångar i Sverige. Januariöverenskommelsen är i många avseende direkt usel. Se t.ex. på slakten av Arbetsförmedlingen. Men andra alternativ med det valresultat vi fick är egentligen ännu sämre.

Ett annat parti som är på väg att begå självmord är det som kallar sig Kristdemokraterna. I dag befinner sig partiet i sakta fritt fall i opinionen. När Ebba Busch hade sitt mest framgångsrika gulligull med media hade partiet upp till 13% i stöd i undersökningar. Sedan dess har allt fler upptäckt att allt är en falsk fasad. Dagens KD har kidnappats av den kristna sekten Livets Ord och Ebba Busch och hennes allierade driver partiet in i den sverigedumokratiska famnen med det ena populistiska och främlingsfientliga utspelet efter det andra.

Ebba säger sanningen
Det hela underlättas inte av Ebba Buschs egna privata klavertramp. Nu senast bland annat hennes desperata försök att tvinga sig till köp av en gammal mans fastighet. Deltagande i kändispartyn samtidigt som vi alla andra uppmanas att undvika samma aktiviteter. För att inte tala om att använda säkerhetstjänstens bilar som taxi för att köra hem berusade kändisar.

Allt eftersom flera KD-klavertramp blir kända börjar allt fler ifrågasätta vilken funktion KD egentligen fyller i politiken. Vi har redan ett SD och behöver inte fler. Ett exempel på andra KD-klavertramp skrev jag om i lördags när jag berättade om att högerstyret i Huddinge kommun bestämt sig för att lägga ner den kommunala hemtjänsten. Den lönar sig inte! Totalt har 1.303 personer i Huddinge kommun hemtjänst. 58% av dessa (751 personer) har i dag sin hemtjänst via kommunen. 42% (552 personer) har sin hemtjänst via olika privata kommersiella företag. Till saken hör att 3 av de privata bolagen som står för 72% (398 personer) av de privata bolagens marknadsandel har fått stopp från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) för att fortsätta bedriva verksamhet eftersom kvaliteten på det utförda arbetet var så dåligt.

Men, som sagt. Den kristdemokratiska ordföranden i Omsorgsnämnden i Huddinge kallade till ett extra sammanträde med nämnden för att besluta om nedläggning av den icke lönsamma kommunala hemtjänsten. Omröstningen slutade 6-6. Men nämndens ordförande kristdemokraten Karl Henriksson hade då utslagsröst. Så nämnden beslutade att lägga ner, det lönade sig inte med kommunal hemtjänst.

Nu läser jag i tidningen Dagens Samhälle att professor Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är övertygad om att beslutet är olagligt. Ett så pass stort principbeslut kan inte fattas i en enskild nämnd utan måste tas av den folkvalda kommunfullmäktigeförsamlingen. Olle Lundin är övertygad om att ifall någon kommuninnevånare i Huddinge överklagar beslutet så kommer det att fastslås att beslutet bryter mot kommunallagen. Beslutet blir ogiltigt.

Det ska kanske påpekas att jag själv har en liten koppling till Huddinge. Som barn åkte jag ofta från Skåne till Stuvsta som ligger i Huddinge kommun. Stockholmståget till Södertälje och sedan pendeltåget till Stuvsta. Där bodde ett par av mina kusiner. Kusiner jag fortfarande har lite kontakt med även om dom ju inte bor i Stuvsta utan i Roslagen och Kalifornien.

Men sådant som kommunallagen struntar uppenbarligen Kristdemokraterna i. Dom värnar om dom gamla hävdar Ebba Busch. Jag vill hävda att man värnar om något annat istället.

Min gissning är att KD fram tills det är dags för val igen 2022 har halkat ner så pass lågt i opinionen att man hotas av 4%-spärren. Det är där man hör hemma! Kanske kan man då räddas av kamrat Brun, alltså SD-sympatisörer som stödröstar på KD för att rädda kvar partiet i Riksdagen?

Läs:
Olagligt att lägga ned kommunal hemtjänst. - Dagens Samhälle (låst artikel)

Inga kommentarer: