fredag 31 augusti 2018

Nästa helg smäller det

» Lyssna på folket?

Förvirrad klocka
EU har bestämt sig för att för en gångs skull lyssna på sina medborgare! En omröstning har genomförts på nätet om vi ska behålla systemet med Sommartid / Vintertid, Daylight Saving Time eller vad vi nu ska kalla det. Ni vet det där bekymret två gånger om året när alla klockor ska ställas om. När man letar förtvivlat efter instruktionen till den gamla digitalklockan som kan berätta i vilken ordning man ska trycka på olika knappar och vilka knappar som ska hållas intryckta samtidigt som man trycker på två andra knappar. Hur som helst är det tydligen så att omröstningen som genomfördes på Internet visade att 80% av de som röstade tyckte att man skulle sluta med tramset. Om det beror på problemen med att hitta bruksanvisningen eller om man tycker att det hela bara är bökigt utan att ge några nämnvärda fördelar det framgår inte. Nu har tydligen i varje fall EU-Kommissionen bestämt sig för att uppmana medlemsländerna att avskaffa det hela. Fast det är en sak jag inte begriper. Det är om vi ska behålla Normaltiden eller om vi ska införa ständig Sommartid. Kanske dags för en ny omröstning på Internet? Jag tycker någon tidning ska fråga alla riksdagspartiernas partiledare vad dom tycker.

Socialdemokraternas något förvånande vallöfte om en ny sorts kontaktdagar i föräldraförsäkringen eller vad det nu skulle kallas har skapat en del förvirring. 5 dagar extra lediga dagar per förälder till barn mellan 4 - 16 per år att ta ledigt med ersättning. Dels var det lite oklart av presentationen om det gällde per år eller hur det var? Expressen gör stor affär av frågan om det egentligen är Föräldrapenning man ska få utbetalt eller om det är Tillfällig Föräldrapenning (Vård av barn...)? Dom menar att det ju blir mindre summa pengar om det är "Vård av barn" och inte Föräldrapenning eftersom taket är lägre inom Tillfällig Föräldrapenning. Men det visar ju att journalisten som skriver om "Dina Pengar" inte heller är riktigt medveten om vad hon skriver om. Vanlig Föräldrapenning betalas ut 7 dgr/vecka och beloppet man får är alltså uträknat som årsinkomsten uppdelad på 7 dgr/vecka. Tillfällig Föräldrapenning däremot betalas bara ut för arbetsdagar, och årsinkomsten är därför fördelad på arbetsdagar, t.ex. 5 dgr/vecka. Det gör att ersättningen för en ensam dag är högre i den Tillfälliga Föräldrapenningen än i Föräldrapenningen. Borde man inte kolla upp det om man skriver om "Dina Pengar"?

Ta hand om våra barn

Slutligen en annan fundering med koppling till media. För några dagar sedan fick nassarna i NMR stor publicitet i media när några hundra av dessa farliga men förvirrade idioter demonstrerade i Stockholm. Dom fick som dom ville - massor av publicitet. Visste ni att samtidigt i en annan del av Stockholm demonstrerade 3-4.000 LO-medlemmar under sloganen "Strike back - försvara strejkrätten". Såg ni något om det på TV eller i någon tidning? Nä, jag kunde gissa det. Alla dessa tusentals demonstrerade mot den begränsning av strejkrätten som en del fackliga organisationer gått med på. En fråga klart viktigare än några hundra förvirrade nassar. Det är uppenbart dags för media att ändra sina prioriteringar.

Inga kommentarer: