söndag 2 oktober 2011

Snackemostern fortsätter klanta till det

Samtidigt som Skoltalibanen Jan "mest snack" Björklund snackat om en satsning på ingenjörsutbildningarna så tvingas Chalmers och KTH skära ner. Bakgrunden är den precis nämnda ministerns korkade beslut att sätta stopp för utländska studenter. Studenter från länder utanför EU måste nu betala höga avgifter för att studera i Sverige. Och effekten har naturligtvis blivit att antalet studerande från fattigare länder i Afrika och Asien rasat. De som redan hade börjat får fortsätta, men staten drar ner anslagen successivt. Slutresultatet blir att bland annat Chalmers och KTH får minskade anslag och en kärv budget. Jan Björklund är en snackemoster som pratar och pratar och under tiden klantar han till den svenska utbildningen.

Snackemostern Björklund
Som jag sagt förr, så är olika opinionsundersökningar alltid spännande. Även om man ska ta dom med en rejäl nypa salt. Men när dom innehåller "rätt" besked kan man ju glädjas. Ekoredaktionen gör varje månad en sammanslagning av alla de väljarundersökningar som görs under månaden. Och får på så sätt fram ett genomsnitt. Och det innebär att underlaget ju blir större än i de enskilda undersökningarna. Och därmed också mer tillförlitligt. Hur som helst innehåller månadens sammanslagning en mycket positiv nyhet - Folkpartiet är den största förloraren. Fp är på väg att förlora sin roll som det stora partiet av Moderaternas röstboskap. Snart är de tre stödpartierna mer lika små. För övrigt visar undersökningen att blocken är i princip lika stora. Att Socialdemokraterna är lite större än Moderaterna. Att Vänsterpartiet ökar medan Miljöpartiet minskar. Vänstern, Centern och SD är i princip lika stora med 5% med Fp lite större och Kd lite mindre, fortfarande under spärren.

Och vi fortsätter att hålla oss i den svenska inrikespolitiken. Inbördeskriget i Kristdemokraterna fortsätter att växa. Dels handlar det tydligen om att de lite mer kristna fundamentalisterna gör uppror mot Göran Hägglund. Mycket kan man säga om hr Hägglund, men han har insett att partiets framtid ligger verkligen inte i att betona de konservativa kristna värderingarna. En sådan politik leder ofelbart till total marginalisering. En annan falang verkar vilja byta ut Göran Hägglund mot Mats Odell!? Dom verkar inte heller ha så stor förankring i verkligheten. F.d. Förskingringsminister Mats Odell har gjort sitt. Men, bara fortsätt att bråka. Ju mer bråk desto sannolikare att Kd åker ut.

Skanneloppetuppladdning: Jag får väl börja döpa om mina löparrundor ett tag eftersom det börjar närma sig tiden för Skanneloppet, ett av de två lopp jag springer varje år. I dag var jag rejält trött redan innan jag gav mig ut. I går "roade" jag mig med att klippa gräsmattan. Och det var ett tag sedan. Och eftersom jag envisas med att hålla mig till handjagare, så var det mycket tungt. En meter fram, en halv meter back, en meter fram, en halv meter back, rengöring och så börja om från början. Det tog ett tag, och efter att ha räfsat upp det mesta var jag helt slut. I dag var det Lunkenpromenad på förmiddag, promenad med Kimmy på eftermiddagen följt av en ny klippning av gräsmattan när gräset nu rest sig lite. Jag var HELT SLUT! Det fick alltså bli bara en kort runda, 5,5 km. Och inte gick det fort. Tiden 31.15 är inget att skryta med. Men jag sprang i varje fall!

Inga kommentarer: