onsdag 26 oktober 2011

Om bomber och smuggling

Säg Nej till NATO
Den svenska insatsen I NATO:s bombaktion i Libyen för att störta Qadhdhafi var tydligen ganska lönsam - för de svenska militärer som deltog i aktionen i varje fall. Kontroll av det som skickades hem från Sicilien (där man var förlagda) visade att man inte bara hittade militär material. Där var en hel del vin och sprit, elektronik osv. Ett antal svenska militärer är nu misstänkta för smuggling. Tanken var ju ganska smart. Militära transporter kollas inte av tullen... Undrar om dom passat på att köpa nya klockor också.

Nej till Euron
Och våra EU- och Euro-ministrar fortsätter att träffas för att diskutera hur man ska lösa problemen inom missfostret Euroområdet. Att erkänna att problemet är själva Eurosamarbetet är dock lite för långsökt. Men, det har blivit precis som kritikerna sagt hela tiden. Euroområdet är inte ett optimalt valutaområde. Att ha samma valuta inom ett område som är så olika skapar våldsamma spänningar. Länder som Grekland, Irland osv har fått sina ekonomiska problem förvärrade av Euron. När dom behövt höja (eller sänka) sin ränta har istället Euron gjort tvärtom eftersom det är vad som behövts i Tyskland eller Frankrike. Och de problem man haft har förvärrats istället för att förbättras. Och detta ska nu Merkel, Sarkozy och dom andra lösa? Tillåt mig skratta!

Men dom har i varje fall inte börjat att handgripligen slåss som man började göra i det italienska parlamentet i dag. Och detta landet är Sverige i union med?

Låt mig sända en stor tacksamhetens tanke till oss alla som röstade Nej till Eurovalutan i folkomröstningen. I dag är det bara en liten grupp folkpartiklar som står fast vid att argumentera för Euron. Till och med de flesta inom Näringslivet som tidigare var starkt för Euron tackar i dag för att det blev en Nej.

I måndags tyckte jag till om reklambranschens reaktioner på en SIFO-undersökning som Posten låtit göra och som visade att den typ av reklam vi föredrog var Direktreklam i brevlådan följt av Annonser i tidningar. Direktreklam är väl inte riktigt lika "fint" för reklamnissarna, så det är därför dom misstror undersökningen. Man har låtit göra en annan undersökning, där man frågat 164 stockholmare och göteborgare och den visade lite mindre intresse för just DR-reklamen. Och det gladde tydligen reklamnissarna lite. Jag själv tror ganska bra på Postens undersökning. Direktreklam i brevlådan och annonser i tidningarna är lättast att undvika, alltså tycker vi bäst om dom. Så enkelt är det.

En irakier som förra året, efter tre år i Sverige, blev tvångsutvisad till Irak har nu blivit mördad i Irak. Kan dom sova gott de som beslutar om tvångsutvisningar till Irak? Till och med de irakiska myndigheterna har vädjat om att Sverige inte ska fortsätta med utvisningarna. Hur reagerar Migrationsverket och Utvisningsminister Tobias Billström (moderutt förstås) på det? Jo, man fortsätter att i oförminskad takt slänga ut människor med tvång till Irak.

Slutligen ser jag att Skånetrafiken ska höja taxorna. Det ska bli dyrare att pendla. Bra tänkt!

Inga kommentarer: