söndag 9 oktober 2011

Piskan och moroten - igen

Sätten att luras på nätet är många. Och om man som jag är ägare till en egen domän är SPAM-mejlen oräkneliga. De s.k. nigeriabreven är klassiska och dom har fått mängder av efterföljare på nätet. Hur många gånger jag fått ett önskemål om att hjälpa till med att komma åt bankkonton efter döda mångmiljonärer vet jag inte. Eller att jag har vunnit på lotterier som jag inte ens deltagit i. Fast dagens meddelande om att jag hade pengar att få tillbaka på skatten, men som dom inte kunde betala ut var en ny variant. Fast jag förstår inte riktigt varför jag skulle få tillbaka pengar på skatten i USA? "We are unable to process your tax return" berättar IRS i USA och tycker jag ska klicka på någon länk så att dom kan hjälpa mig att komma åt mina pengar. Nu vet jag ju att jag just nu frenetiskt håller på att försöka spara ihop så att jag kan betala de dryga 11.000 i restskatt som jag fått pga Anders Borgs straffbeskattning av arbetslösa så jag ställer mig skeptiskt till erbjudandet från USA. Anders Borg tror ju att arbetslösa i själva verket bara är arbetsslöa och därför ska straffas. När sjuka och arbetslösa ska fås att handla på ett visst sätt är det piskan som gäller. När däremot mer välbeställda ska fås att handla på ett visst sätt så är det alltid moroten som gäller. RUT-avdraget är väl ett typiskt sådant exempel. Eftersom de som har råd med städhjälp inte vill betala vad det kostar anlitar dom städhjälpen svart. Och för att då komma tillrätta med problemet används moroten i form av RUT-avdrag. Men får att komma till rätta med myterna om fusk med sjukförsäkringen och arbetslöshetsersättningen så används naturligtvis piskan i form av försämringar, inte morötter.

Oops, ojdå
Hur som helst, får du ett mejl vars budskap är lite för bra för att vara sant så är det också det. För bra för att vara sant! Lita ALDRIG på e-post som du känner minsta misstänksamhet mot.

Råkade förresten precis zappa förbi SVT2 och såg Skoltalibanen Jan "snackemostern" Björklund stå i en debatt och i sedvanlig ordning snacka smörja. Jag har lite splittrad åsikt om vad jag tycker om S och V som hoppade av debatten med motiveringen att dom vägrade kopplas samman med SD. Jag tycker dom borde ha ställt upp under protest. SD borde faktiskt ha stått på andra sidan. Det är ju faktiskt så att i ungefär 80% av de omröstningar i Riksdagen där deras röster har betydelse så röstar dom med Högeralliansen. Dom är ett, om än opålitligt, så dock ett stödparti till Högeralliansen och borde alltså kopplats samman med dom och inte den riktiga opposition som finns. Om nu ens Socialdemokraterna kan kallas för opposition? Det är lite tveksamt ibland på den punkten. Och Miljöpartiet gör stup i kvarten upp med Högeralliansen...

I sedvanlig ordning var det dags för Friluftsfrämjandets tipspromenad Lunken i dag på förmiddagen. Det där med tipspromenad bryr jag mig inte så mycket om. Tipsdelen alltså! Men skogspromenaden är trevlig. Det är skönt att följa årstidernas växling uppe på Söderåsen. Tipslappen innehåller 10 frågor, och det är mycket ovanligt att jag har en aning om svaret på alla frågor. Ofta är det så att omkring hälften är jag mer eller mindre okunnig om vad som kan vara rätt svar. Min lösning på sådana problem brukar vara att ange det svar jag har minst av. Dvs har jag få ettor blir det just det osv. Denna gången valde jag en ny taktik. Det blev ett kryss på alla frågor där jag inte hade en aning om svaret. Jag kan upplysa er om att det var en massa kryss på talongen. Slutresultatet blev 5 rätt! Det var de fem frågor som jag hade en aning om svaret. Alla min taktikkryss var fel. Det borde ju rent statistiskt ha blivit minst ett eller nära två rätt. Attans otur. Och inte blev det bättre av att Kevin hade 6 rätt!

IS Skanne
Skanneloppetuppladdning: I dag blev det en äkta Skanneloppetuppladdning. Jag sprang nämligen just Skanneloppetrundan tillsammans med Bo. Två långa promenader på förmiddagen och efter lunch hade naturligtvis satt sina spår så det blev ingen rusning runt. Sista kilometrarna höjde vi nog tempot lite, men de första ca 5 km höll vi snarare ett 6 minuters tempo. De 7,1 kilometrarna slutade till sist på 41.10 vilket väl i och för sig är godkänt. Men lite mer jäklar anamma från start hade nog resulterat i en tid under 40 minuter.

Vi var på bio i går på kvällen. Och jag blir allt mer övertygad om att jag ser fram emot när man äntligen har byggt en ny Filmstad. Det är en så'n mängd köer och trängsel. I går var det lika lång kö till Biomaten som till kassan. Och sedan ännu längre kö till popcorn- och godisdisken. Jag valde bort Biomatkön och löste ut biljetterna samtidigt som popcornen. Filmen som jag såg tillsammans med Kevin och Angeli var den nya The Three Musketeers. I min unga ungdom sträckläste jag en sommar hela pappas bokhyllas långa samling av Alexander Dumas samlade verk. Och jag gillade allt från Greven av Monte Cristo till Musketörer och så vidare. Det var ÄVENTYR för en ung grabb. Och visst är den senaste filmatiseringen av De tre musketörerna äventyr. Men jag minns inget luftskepp från Alexander Dumas böcker. Och slagsmålen och fäktscenerna blev lite för mycket slow motion action. Men en hel del humor räddar det hela. Och eftersom äventyret filmatiserats så många gånger så för att tillföra något nytt så måste man ju tillföra något nytt - t.ex. luftskepp? Om jag är riktigt snäll får filmen 4 svärd, men en mer neutral bedömning nöjer sig med 3 svärd och en liten dolk.

Inga kommentarer: