lördag 15 oktober 2011

Små notiser - stora sanningar

Ibland kan mycket stora sanningar avslöjas i små notiser. Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga har intervjuat ett antal högdjur inom finansvärlden, under rubriken "Vilken är den största risken för ditt företag? Och en av de som intervjuas är Trygve Imsland som är försäkringschef på norska Statoil. Han svarar så här: - "En olycka i samband med oljeborrning. Att något liknande vad som hände BP i Mexico förra året ska inträffa igen är det värsta som kan hända. Det vore negativt både för vårt förtroende och ur ett ekonomiskt perspektiv, allt hänger samman." Observera att när det värsta händer så är det företagets image och ekonomi som skadas - inte miljön. Ännu ett tydligt bevis för hur kapitalet resonerar. Pengarna är viktigast och styr hela handlandet. Miljö (och arbetsmiljö och samhällsansvar osv) är ovidkommande bisatser.

Håkan Juholt måste naturligtvis en sann bloggare kommentera även i dag. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om Utbytta regler för riksdagsmännens boende. Sedan debatten uppkommit har Riksdagsförvaltningen på sin hemsida ändrat de skriftliga regler som gäller. Ett klart erkännande av att de regler som fanns var mycket oklara.

Vi kan här läsa det dokument som gällde för boendereglerna. Och här står alltså inget alls om att reducering till 50% ska göras om man hyr en egen lägenhet. Inte alls några glasklara regler helt enkelt.

Den här affären har lärt våra politiker i allmänhet (och Håkan Juholt i synnerhet) att offentliga personer måste vara mer än bara noggranna. Dom måste vara ytterst noggranna. Allt som skickas in, som skrivs under och som man har ansvar för måste läsas igenom noga, fundera på om det är rimligt. Och sedan ta en extra funderare (eller två) på om allmänheten skulle tycka att detta vore moraliskt riktigt. Riksdagsförvaltningen bör verkligen fundera igenom sina arbetsrutiner. Om man anser att man bara ska betala ut halv ersättning och någon varje månad lämnar in en hyresavi med två namn på så kanske man ska fundera lite.

Hoa Hoa och Föräldraledigheten
Sedan ett exempel på hur man ideologiskt förändrar saker utan att det blir debatt om förändringen. Högeralliansen har gradvis, utan någon debatt, förändrat det mål Försäkringskassan ska jobba efter när det gäller föräldraförsäkringen har Feministiskt Initiativ läst sig till.

1/ "Det samlade uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män." Var ordalydelsen före 2008.

2/ "Förutsättningarna för ett jämställt uttag av föräldrapenningen mellan kvinnor och män ska förbättras." Blev den nya ordalydelsen 2008.

3/ "Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningdagarna mellan sig." Är den ordalydelse i riktlinjerna som gäller i dag. Det vill säga, att nu finns det inte alls något mål om att mammor och pappor ska fördela ledigheten på ett mer jämställt sätt. Det är istället tillbaka till "Mamma bakar och pappa jobbar".

Slutligen, när jag i går snabbt ur minnet räknade upp ett litet antal borgerliga "skandaler" som aldrig blivit mediadrev så är det möjligt att en av dom faktiskt inte var sann. Ryktet om Fredrik och Filippas svartjobbande barnpassning är troligtvis inte riktigt korrekt. Och den blir då istället beviset för hur även felaktiga rykten och beskyllningar fastnar som flugor på en tejpremsa, Ofta är det istället så att en liten lögn med tiden blir till en stor sanning. Mona Sahlin drabbades av det och uppenbarligen även Fredrik Reinfeldt. Och med all säkerhet kommer Håkan Juholt att drabbas av detta. När Juholts bostadsbidrag om fem år ska återberättas av hans fiender så ska ni se att de oklara reglerna som gällde har förvandlats till klara regler. Det faktum att Håkan Juholt aldrig försökt dölja verkligheten kommer att förvandlas till motsatsen.

Inga kommentarer: