måndag 10 oktober 2011

Om att trampa i klaveret - med båda fötterna samtidigt

Juholt: Vad har jag gjort
Håkan Juholts klantiga handläggning av sitt boende i Stockholm börjar få konsekvenser även på andra håll. Första riksdagskollega som upptäcker att han själv är i samma situation är centerpartisten Emil Källström som nu kontaktat riksdagsförvaltningen och berättat att han faktiskt bor tillsammans med flickvännen. Fler är att vänta. Själv har jag fortfarande inte fattat hur man kan vara så klantig att man inte begriper sambanden. Allra helst om man befinner sig i en så utsatt position. Jag trodde våra toppolitiker var livrädda för att göra bort sig. Men så är det tydligen inte. En annan del av det hela är den otrevliga stämning som uppkommit när fiender (både internt och externt) använder det hela för att sprida både lögner och allmänt förtal. Än så länge har det inte fallit lika lågt som förföljelsen av Mona Sahlin från vissa grupper nådde under år efter år. En förtalskampanj som var lika vidrig som välorganiserad.

Börshaj
I Svenska Dagbladet läser jag om en del av effekterna av det som kallas avregleringen av Apoteken. Men som lika gärna kan kallas för förskingringen av skattebetalarnas egendom. De flesta Apoteken har av ideologiska skäl sålts ut till några privata företagskoncerner. Och samtidigt har vi fått en fri etableringsrätt av nya Apotek samt en friare försäljning av huvudvärkspiller. Effekten har blivit att förbrukningen av just huvudvärkspiller har ökat kraftigt. Konsekvenserna av det kraftigt ökade (miss)bruket av pillerna vet vi snart mer om. Antalet Apotek har också ökat. I storstäderna kan dom ligga grannar. Men antalet nya apotek på orter där det inte redan fanns ett apotek kan räknas på ena handens fingrar. Ökningstakten har dock stannat av, och istället har flera Apotek faktiskt stängts sedan det blivit överetablerat. Finansiellt har dock konkurrensen inte blivit någon succé. Snarare är det så att de privata Apotekskedjorna har ekonomiska problem. Och detta trots en ökad satsning på skönhetskrämer och annat krims-krams. Däremot har servicen när det gäller att kunna lösa ut recept försämrats. Kort sagt, avregleringen av Apoteksmarknaden har inte gått bättre än alla de andra ideologiska privatiseringsprojekten. Som en ekonom uttryckte det. Den enda avregleringen som blivit till fördel för kunderna är avregleringen av telemarknaden. Och det är tveksamt om förbättringen beror på avregleringen eller den tekniska utvecklingen. Inte ens Kapitalet är i dag alltid nöjda.

Maud: Har jag blivit lurad
Annars ser jag att oron över elförsörjningen ökar. Fortfarande står 6 av Sveriges 10 kärnkraftverk stilla. F.d. Näringsministern Maud Olofssons sista insats som minister var uppenbarligen ett möte med kärnkraftsindustrin. Och med ett stort leende deklarerade hon efter mötet att hon fått löfte om att alla kärnkraftverk skulle vara igång till vintern. Några dagar senare förklarade samma kärnkraftsdirektörer att det inte alls var något löfte dom gett, bara en förhoppning. Och nu ser jag att man startat upp reservkraften i Karlshamn (som eldar med olja) för att trygga elförsörjningen. Vi har gjort oss beroende av en otillförlitlig energikälla. Och elindustrin har satsat sina resurser på en satsning på att kärnkraftsomröstningen skulle slängas i papperskorgen istället för att satsa på att göra oss mindre beroende av kärnkraften och följa utslaget i folkomröstningen. Och där fick dom ju rätt. Och i dag, precis som förra vintern och förra vintern så sitter vi alla på vår kalla röv och fryser.

SVT
Från mediavärlden ser jag tittarsiffror från helgen. Och det visar sig att SVT med Doobidoo sopar mattan med TV4:s Idolfinal. Närmare 1,7 miljoner tittare mot dryga miljonen hos den kommersiella konkurrenten. Men TV4 får glädja sig med att man i varje fall hade fler tittare än Partiledardebatten, närmare bestämt drygt 300.000 fler. Det skulle vara spännande att veta hur många som slopar de kommersiella kanalerna för att slippa enerverande reklamavbrott eller som helt enkelt tycker att det uppskruvade, flamsiga och ofta förnedrande innehållet är avskräckande.

Och på tal om kommersiella skitkanaler. Jag har gärna betalat för några filmkanaler där man slipper avbrytas av reklam. men jag noterar att en av dessa, TV4 Film nu slänger in reklam mitt i filmerna också. Men inte har avgiften för kanalen sänkts inte. TV4 kan dra dit pepparn växer.

Inga kommentarer: