tisdag 31 maj 2011

Mer om kärnkraft

Det tyska beslutet om avveckling av kärnkraften fortsätter att skicka chockvågor bland världens kärnkraftskramare. Beslutet har ett mycket starkt folkligt stöd i Tyskland, precis som de politiska partierna är i stort sett eniga om beslutet. Hur liten förankring i verkligheten dessa kärnkraftsivrare i t.ex. Sverige har visar sig bland annat i påståendet att elpriset i hela Europa kommer att fördubblas som en följd. Vad det handlar om är alltså att knappt en fjärdedel av elproduktionen i ett Europeiska land på drygt 10-års sikt ska ersättas. Om priset fördubblas beror det ju inte på realistiska skäl utan på ren spekulation. Men å andra sidan är det ju denna spekulation som styr över prissättningen. Jag såg i dagens tidning en annons från eljätten E-on, som skriver att de flesta företag kan sänka sin energiförbrukning med 20% utan att det skulle märkas - om viljan fanns. Runt om i Sverige står tusen och åter tusen datorer igång dygnet runt, vecka efter vecka. Det är 168 timmar varje vecka som dom står och snurrar. En arbetsvecka är 40 timmar. Dvs 3/4-delar av tiden står dom bara på för att det eventuellt ska göras en uppdatering någon gång då och då eller för att det ska gå 2 minuter fortare på morgonen att komma igång. Och för att hålla oss inom datorområdet. Runt om i landet står det mängder av dator- och serverhallar som förbrukar enorma mängder elström. Där det mesta försvinner i värme. Och för att kyla ner datorhallarna snurrar stora kylanläggningar och förbrukar ännu mer elström. Det finns mycket att spara... Tyskland är ett föredöme.

Frågan om var och hur skolavslutningarna ska arrangeras är en ständig fråga när vi börjar närma oss dessa. På en del orter har det varit tradition att hålla dessa i kyrkan. Här i Åstorp har det varit skolgården / gymnastiksalen / aulan som gällt. Lite högtidstal och sedan får barnen / ungdomarna spela huvudrollen. Precis som jag tycker att det ska vara. Som varande ateist som har mycket svårt för att tro på de sagor som präster / imamer / predikanter eller vad vi nu ska kalla dom berättar känns det mycket avigt att skolavslutningen ska förvandlas till någon form av religiös högtid. Jag blir personligen illa berörd när jag tvingas lyssna till "sagoberättarna" och tycker inte att barn ska "tvingas" till detta. Däremot kan jag mycket väl acceptera att avslutningen hålls i kyrkan om detta är den lämpligaste lokalen, precis som man skulle kunna vara i Folkets Hus, Hembygdsgården eller på teatern om detta är lämpligare. Däremot tycker jag att prästen ska hålla sig borta. Vi ska vara medvetna om att kyrkolokalen inte bara finansieras av de som är medlemmar av Kyrkan via deras kyrkoskatt. Vi som står utanför betalar fortfarande en mindre avgift just för att finansiera kyrkobyggnader som ofta har ett stort kulturvärde. Men av någon anledning finns det många orter där man trots detta inte får låna kyrkan om inte prästen får predika. Och självklart ska man kunna sjunga Den blomstertid nu kommer. Även om det ursprungligen är en psalm så tror jag inte att det är många som tänker så utan ser det som en vacker sommarvisa. Dvs vi sjunger Idas sommarvisa också.

Debatten om vilken insats Sverige ska göra i Libyen fortsätter. Om jag förstått det hela rätt är "kriget" på väg att skapa en humanitär katastrof. Det finns tusentals och åter tusentals flyktingar som grannländer tvingas ta emot. Fast vi gör vad vi kan för att förhindra att dom tar sig till Italien eller Malta. Det är tydligen bättre att dom hamnar i Tunisien eller Egypten. Då slipper ju vi besväret med dom. Kanske skulle något land satsa på en humanitär insats istället - Sverige kanske?. Eller också kanske vi skulle hjälpa till att införa ett flygförbud över Jemen. Jag såg på nyheterna att Jemens flygvapen bombat sin egen befolkning. Men dit kommer vi inte, för Jemen är ju en västvänlig diktatur. Precis som Bahrain som ju fick beröm för att ha skjutit mot sin egen befolkning. Det är ju skillnad på västvänliga och icke västvänliga diktaturer.

Inga kommentarer: