tisdag 17 maj 2011

Saabs överlevnad trots Maud

Det har uppkommit diskussion om i vilken utsträckning som den svenska Högerregeringen egentligen vill att Saab överlever. I går gick den ryske investeraren Vladimir Antonovs representant i Sverige, Lars Carlström, ut och hävdade att man från Regeringen och Maud Olofsson, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt aktivt motarbetade Saabs försök att överleva. Sveriges Näringsminister, Maud Olofsson, har inte haft kontakt med Saab sedan i somras. Och det tas upp flera uttalanden från ministrarna och deras talesmän som visar på ointresse. Man gör en jämförelse med t.ex. USA där det var den amerikanska regeringen som räddade GM genom att i princip förstatliga företaget under en period. Här i Sverige motarbetar snarare ansvariga ministrar försöken att rädda Saab. Hur mycket som ligger bakom kritiken vet jag inte, men det är uppenbart att det inte läggs ner några större ansträngningar i varje fall. Kritiken kommer från fler håll, men ingen vågar gå ut lika klart av risk för att helt klippa banden.

Anklagelserna mot Dominique Strauss-Kahn för våldtäkt är rejält spektakulära. Om nu anklagelserna är sanna, vi får väl utgå ifrån att det är så eftersom polisen i USA verkar ta det på så stort allvar. Vad jag inte begriper är hur en man i en så utsatt ställning verkligen är så korkad att han gör något så dumt. Vad jag förstått så är han känd sedan tidigare för en något sned syn på att kvinnor ska ställa upp. Och det börjar uppenbarligen dyka upp fler anmälningar. Men vad är det som får någon i den ställningen att riskera precis allt för ett ligg. Hur kan dom ta sig så högt upp i maktens korridorer och vara så totalt intelligensbefriade?

För övrigt ser jag att Socialdemokraterna var det parti som spenderade mest pengar inför omvalet i Västra Götaland. Man hade en valbudget på 7 miljoner. Sveriges rikaste parti, Centerpartiet låg inte långt efter med 5 miljoner. Tyvärr framgår det inte av redovisningen jag sett hur mycket Moderaterna spenderade, men den summan låg nog däromkring också. Fast pengar är inte allt. Det parti som spenderar mest pengar per röst är just Centerpartiet. Deras valbudget var ungefär fem gånger så stor som Vänsterpartiets, men valresultatet blev nästan exakt det samma, 6% av väljarna.

Före och efter klippning
Jag har i dag gått ner i vikt. Jag har nämligen varit och hälsat på min gamla klasskamrat Agneta och fått min halvårsvisa håröversyn. Jag har i korthet varit och klippt mig. Och det är inget som Agneta blir särdeles förmögen på att ha mig som kund för. Men för de som ser min söta presentationsbild så kan det ju vara en viss trygghet att veta att det vackra skägget är borta sedan många år. Det fanns där bara några månader så det är inte så många som ens kommer ihåg att jag hade det. Och nu är jag dessutom rejält korthårig. Jag känner mig nästan skalperad. Det är tur att det är ett halvår till nästa gång så att det hinner växa ut rejält.

I morgon onsdag är det tydligen tänkt att Kommunfullmäktige i Helsingborg ska besluta sig för att godkänna de s.k. Saltkristallerna i Helsingborg. En fråga som är rejält omdiskuterad i Helsingborg. Projektet är byggande av en mastodontkoloss innehållande konferensanläggning, hotell och bostäder på det område där en gång i tiden Helsingborgs Färjestation låg. Dvs precis vid strandlinjen i centrala Helsingborg. Kritiken mot bygget är dock stor. Och det handlar dels om det dumma i att bygga en 15-våningars koloss på den sista plats där det är öppet ut mot sundet. Och det handlar också om att bygga en stor anläggning som genererar mängder med trafik mitt i centrum. Där det redan i dag är på tok för mycket trafik. Men, politikerna i Helsingborg är ganska eniga. Allt från den styrande Högerkoalitionen till Socialdemokraterna vill bygga prestigebygget. Motståndet kommer i princip från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. En undersökning som beställts av Helsingborgs Dagblad visar dock att det finns fler än de etablerade politikerna som vill ha bygget. Enligt HD:s undersökning vill hela 18% av helsingborgarna bygga Saltkristallerna. Mer än tre gånger så många, 59% säger dock Nej. Detta är dock inget som biter på Maktens män, i morgon tas beslutet. Det finns dock en ganska stor chans att Länsstyrelsen säger Nej. Alla städer måste ha sina skrytbyggen, annars är man ingen riktig stad är principen.

Inga kommentarer: