torsdag 5 maj 2011

Skillnaden mellan de Goda och de Onda

Det har varit lite olika bud om ifall USA skulle publicera bilder på den mördade Usama bin Laden. Och Sven Tycker att det är rätt att inte visa bilderna, som jag förstår är mycket vidriga. Men jag tror att jag och det officiella USA har olika grunder till att tydligen komma fram till samma beslut. Jag tycker inte att det är värdigt en demokrati att på det viset publicera makabra bilder bara för att visa att "vi vann". Det visar sig också allt mer att de första officiella amerikanska uppgifterna om hur mordet gick till inte var helt med sanningen överensstämmande. Den ursprungliga amerikanska berättelsen talade om väpnat motstånd och att Usama bin Laden försökte använda en mänsklig sköld för att rädda sitt liv. Senare har det framkommit att Usama bin Laden var obeväpnad, den mänskliga skölden var ett falsarium. Och enligt vittnen som överlevt (en av de amerikanska helikoptrarna kraschade tydligen så man kunde inte ta med sig fångar som tänkt) så handlar det snarare om att Usama bin Laden först tillfångatogs för att sedan "avrättas" med ett skott i huvudet.

USA:s flagga
Jag har inget försvar för Usama bin Laden. Han ledde (eller har i varje fall lett) en grupp som har många oskyldiga liv på sitt samvete. Men det som skiljer en demokrati från diktaturer och terroristgrupper är att man följer internationella lagar och uppträder på ett anständigt sätt. Och det som har präglat det amerikanska kriget mot terrorismen är ständiga övertramp mot dessa regler. Man har tyvärr visat att man ofta inte är så mycket bättre än det onda man säger sig bekämpa.

Enligt en undersökning gjord av Farmaciförbundet tycker 55% av de anställda på apoteken att deras arbetsmiljö har försämrats sedan avregleringen av apoteken. 57% av läkemedelsrådgivarna tycker inte att dom får den tid till läkemedelsrådgivning som krävs. Hela 20% är oroliga för om hanteringen av receptbelagda läkemedel går rätt till. 28% är oroliga för att dom inte kommer att orka med sitt jobb i framtiden. Det fanns problem redan tidigare, men utvecklingen går åt helt fel håll kommenterar Farmaciförbundet. Ska vi foga apoteksavreglingen till listan över misslyckade avregleringar? Där är trångt på den listan. Enligt en undersökning som gjorts är det egentligen bara avregleringen av telemarknaden som inneburit fördelar för konsumenterna. Och där är man tveksamma om det var avregleringen eller den tekniska utvecklingen som gav de positiva effekterna.

Försäkringskassan
Som exempel på med vilken lycka utredningen från Inspektionen för socialförsäkringen har gett inom Högeralliansen kan vi se denna ledare i Kristdemokraternas husorgan Dagen. Som redan i inledningen slår fast: "Missnöjet med det nya sjukförsäkringssystemet har delvis riktat in sig på Försäkringskassans tillämpning av de regler som politikerna beslutat om." Nu har dom fått svart på vitt att det inte var reglerna det var fel på, det var Försäkringskassans tillämpning som skapade folkets vrede. Håhåjaja!

Pølsemannen
Apropå gårdagens (och tidigare) funderingar över Skånetrafikens Øresundståg (som ju körs av konkurshotade DSBFirst) så ser jag att Pølsemannen ansökt om att få sälja pølser nere på plattformarna på de tre stationerna i Citytunneln i Malmö. Pølsemannen skriver i sin ansökan att möjligheten att ta en pølser medan man väntar på ett försenat tåg hade varit positivt för bilden av kollektivtrafiken. Och jag tycker det vore en mycket god idé. Det är så STERILT och ÖDE nere på plattformarna i Citytunnelns stationer att vad som helst hade livat upp. Fram för en pølser i väntan på tåget! För er stackars norrlänningar norr om Smålandsgränsen som väl inte har så stor tillgång till Pølsemannens service så är det där man kan njuta av granna röa korvar serverade på danskt vis med korv och bröd separat på en bricka. Pølser = korv på danska. För övrigt ser jag att ännu en DSB-direktör fått sparken.

Under tiden 24 maj - 31 december 2010 ökade "soffliggarnas" fonder i PPM-systemet med 13,3%. Motsvarande utveckling för de som valt fonder aktivt var 10,1% i genomsnitt. Till det kan vi lägga att de som aktivt valt PPM-fonder nästan alltid betalar mycket mer i avgifter än de som har sina PPM-pengar hos Sjunde AP-fonden. Vi kan alltså konstatera att för de flesta var det aktiva valet ingen speciellt god affär - i varje fall inte för fondspararen. Däremot var det en utmärkt affär för de banker och andra slipsnissar som tjänar en bra hacka på att administrera fonderna. Den något udda perioden beror på att systemet ändrades den 24 maj så det är räknat så för att det ska gå att göra en jämförelse.

Enligt en rapport som Jusek begärt från SCB så visar det sig att högutbildade invandrare som när dom är arbetssökande tvingas ta mindre kvalificerade arbeten fastnar i dessa jobb i mycket större utsträckning än de som tillåts vara arbetslösa en tid i avvaktan på ett jobb som passar deras utbildning.

Inga kommentarer: