söndag 8 maj 2011

Ökade klyftor löser inga problem

Arbetsgivarorganisationen Almega har gått ut hårt i årets avtalsrörelse. Enligt dom löses problemet med ungdomsarbetslösheten bäst genom att man ökar löneskillnaderna. Och deras krav inför avtalsrörelsen är att begynnelselönerna fryses i 10 år berättar Jonas Milton på Almega. Enligt Fackets beräkningar innebär det att om man gjort detta för 10 år sedan så skulle en ungdom som i dag har en begynnelselön på drygt 17.000 kronor istället ha haft en lön på 11.000. En lön som det inte hade gått att leva på om inte någon annan försörjde en. Ett påpekande som säger allt om hur många fötter som Jonas Milton och Almega har förankrade på jorden. Facket har också gjort andra beräkningar och jämförelser med andra länder i Europa. Och dom visar att det inte finns något som helst samband mellan höga eller låga begynnelselöner och hög eller låg ungdomsarbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten beror nämligen på andra faktorer än höga löner för ungdomar. De som har problem på arbetsmarknaden är INTE ungdomar. De som har de stora problemen är istället äldre. När man kommit upp i 40-års åldern är man ofta förbrukad. Arbetsgivaren anställer hellre en yngre förmåga med i allmänhet högre och aktuellare utbildning. Det är inte alls ungdomar i sig som har problem på arbetsmarknaden. De som har problemen är unga utan passande eller fullföljd utbildning. Den höga ungdomsarbetslösheten löses alltså genom att förbättra utbildningen för ungdomar, inte genom att sänka deras löner. DET har ingen effekt. Vi kan ju alla förstå av detta vilken chans en 58-åring som eder bloggare har på arbetsmarknaden. Det är lika bra att dra en filt över huvudet.

När jag läste ekonomisk linje på gymnasiet hade jag en klasskamrat som hette Just Jonas Milton, och vad jag kunnat forska fram är dom också jämnåriga. Men vår ekonomiska utbildning gör att jag inte kan tro att det är samma Jonas. "Min" Jonas Milton skulle fattat dom här förhållandena mycket bättre trots att han var moderat...

FAS 3 som ju är sista utposten i det svenska systemet för arbetslöshetsbekämpning har diskuterats flitigt på senare tid. FAS 3 innebär att den som gått arbetslös länge tvingas till en sysselsättning. Den arbetslöse får ingen ytterligare ersättning än sin redan minimerade A-kassa. Men däremot får den arbetsgivare som tar emot den arbetslöse 5000 kronor i månaden. Effekten har blivit att en hel del mindre seriösa arbetsgivare tjänar en slant på att "sysselsätta" arbetslösa med meningslösheter, och får betalt för detta. Antalet personer som omfattas av Fas 3 skjuter i höjden likt en månraket. SVT har inlett en granskning av systemet och har i flera inslag uppmanat inblandade att kontakta SVT med bra och dåliga exempel. Och uppenbarligen har Arbetsförmedlingen centralt fått kalla fötter. Cheferna runt om i landet har fått ut färdiga manuskript med vad dom ska svara om media kontaktar dom. Och man är tydligen också oroliga för att anställda på AF ska gå ut med kritik eftersom flera chefer hotat med att forska efter vem som läckt uppgifter om media börjat skriva. Nu har fackförbundet ST gått ut med allvarlig kritik mot AF. - "En upplevelse i organisationen att man på något vis ska tystas, då är det väldigt allvarligt" påpekar ST:s förbundsordförande Anette Carnhede. I det färdiga manus som cheferna fått ut från AF centralt står det: - "Vår/Min bild är att väldigt många deltagare är nöjda med sin sysselsättning." Ska vi gissa att man har inlett efterforskningarna för att spåra vem som läckt cirkulärskrivelsen till ST?

Sedan Patrik Sjöberg i sin bok berättat om hur han utnyttjats sexuellt av sin tränare ökade samtalen till Bris från barn och ungdomar som behövde någon att prata med om sina problem. Antalet samtal tredubblades på några dagar. Boken har öppnat en liten fördämning från barn och ungdomar som nu förstått att dom inte är ensamma och att det inte är dom som ska skämmas. Bra gjort Patrik.

Sommarvädret är tillbaka. Det har i dag varit i stort sett soligt från en klarblå himmel hela dagen. Och till detta lite lätt vind så att tvätten som jag hängde ut i morse kunde torka snabbt. Förmiddagen har vi ägnat åt Friluftsfrämjandets Lunkenpromenad. I motsats till de senaste söndagarna hade vi dock otur på de frågor där vi fick gissa. Det blev bara 7 rätt. Förra veckans ganska knepiga frågor blev det 8 rätt och Ingela hade en vinst att hämta ut. En korg fylld med härliga burkar från Björnekulla Fruktindustri. Det behövdes en del påfyllningar av lite sylt, marmelad och hackad gurka mm. Så det kom väl till pass. Nu slapp jag ge mig iväg till fabriksbutiken. Och om jag nu gör reklam för de utmärkta produkterna från Björnekulla Fruktindustri så kan jag väl få lite rabatt?

3 kommentarer:

Jonas Milton sa...

Tjena Sven. Intressant att läsa ditt inlägg om ingångslöner och vi har olika uppfattningar helt klart. Detta trots att vi gått i samma klass och tagit del av samma lektioner. Men så är det. Hoppas allt är bra med dig. Det är väl snart dags för ännu en klassträff. 2012 är det 30 år sedan. Tiden går. Du har skaffat helskägg ser jag och jag har blivit flintis. Vi hörs Sven. Jonas

Sven Tycker sa...

Där ser man, du har verkligen förändrats (till utseendet). Jag känner inte igen dig på bilderna i media. Du kan dock lugna dig med helskägget, det fanns bara några månader. Det var fruktansvärt att ha så det åkte av samma dag som bilden tagits. Jag begriper inte hur folk står ut med helskägg.... Dock fortsätter håret att frodas!

Jo, det är väl snart dags för ny träff, så vi ses.

Sven Tycker sa...

Du Jonas, det blir väl 40 år... ?