söndag 15 maj 2011

Politik är spännande

Det här med opinionsundersökningar är spännande. Men intresset falnar rejält när det är mellanvalstid. Hur som helst så görs undersökningarna från en del håll fortfarande. Men dom är inte lika många och intresset för att presentera resultatet är inte lika stort. Bland annat kan det ofta vara svårt att ens hitta det fullständiga resultatet av undersökningen. Media presenterar bara de siffror dom tycker är spännande. Nu har i varje fall SIFO presenterat sin undersökning för maj och eftersom den plötsligt faktisk visar på att det skulle blivit maktskifte om siffrorna varit ett valresultat så är dom spännande. Undersökningens stora vinnare är Socialdemokraterna som ökar 2,2% och Centerpartiet som ökar 1,4% från förra månaden. Övriga som ökar är Folkpartiet och Sverigedemokraterna. De stora förlorarna är Moderaterna som tappar 2,1% och Miljöpartiet som tappar 1,0% från förra månaden. Övriga förlorare är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. I undersökningen åker Kd ännu längre ner under 4%-spärren och åker alltså ut ur Riksdagen. Det Rödgröna blocket skulle fått 46,8% (om det nu finns något block) medan Högerblocket skulle fått 42,4% (46% inkl Kd som ju skulle åkt ut). Inom det blå blocket innebär undersökningen ett trendbrott då utvecklingen länge varit att Moderaterna fortsätter att äta upp sina röstboskap, men nu har i varje fall Centern och Folkpartiet lyckats vända den utvecklingen - men detta sker alltså på moderaternas bekostnad.

Afghanistans flagga
Det är just nu dags att byta ut den svenska militära styrkan i Afghanistan. Ett uppdrag som inleddes för 10 år sedan och som skulle pågå i 6 månader. Nu är det dags för den 21:a styrkan att åka ner för ett sexmånaders uppdrag. Under de 10 år som gått är det mycket få som hävdar att utvecklingen har gått åt rätt håll och landet tagit några avgörande steg mot fred och demokrati. Sedan 2001 har 2.449 utländska soldater dödats. Dvs i korthet 250 om året. Men siffran stiger. 2008 var siffran uppe i 295, 2009 hade den stigit till 521 och förra året var det hela 711 utländska soldater som fick sätta livet till för att stötta upp det amerikanska kriget mot terrorismen. Antalet döda afghaner är mångdubbelt fler. Jag hörde i går en representant för den Svenska Afghanistankommittén på radion. Han hävdade att om Sverige använt alla de miljarder som använts för ett militärt uppdrag till civila och humanitära insatser istället hade man uppnått mycket bättre resultat. Jag förvånar mig över att det inte diskuteras mer intensivt meningen med att fortsätta ett militärt uppdrag som inte uppnår syftet trots att det pågått längre än hela Andra världskriget. Det är mycket lätt att börja ett krig, men det är förtvivlat svårt att avbryta det.

Palestinas flagga
I fredags dödades en ung palestinier (16 åriga Milad Ayash) i Israel medan han tittade på en demonstration. Med största sannolikhet dödades han inte av Israelisk militär eller polis utan av en bosättare som öppnade eld från det hus han bodde i. I dag har israeliska soldater dödat ett drygt 10-tal palestinier vid gränsen mot Libanon. på ockuperade Golanhöjden och i Gaza. I Gaza kastade ungdomar sten mot en israelisk stridsvagn, som kände sig så hotad att man öppnade eld. Vad nu en israelisk stridsvagn gjorde i ett annat land. Var är de internationella kraven på ett slut på det israeliska våldet? I dag den 15 maj är det Nakba-dagen som hedras till minne av de 760.000 palestinier som fördrevs från den nyutropade judiska staten Israel för 63 år sedan.

Jag såg förresten att Region Skåne funderade på att dra in sitt stöd på 5 miljoner kronor varje år till flygplatsen I Kristianstad. En flygplats som trots regionala och lokala subventioner fortsätter att tappa passagerare och gå med förlust. Kan inte passagerarna betala för sig så är det dags att lägga ner. MINA skattepengar ska i varje fall inte användas för att subventionera flygresor för andra.

Slutligen ser omvalet i Västra Götaland och i Örebro ut att bli en rejäl framgång för Socialdemokraterna och en motgång för Moderaterna.

Inga kommentarer: