tisdag 10 maj 2011

Lägst skatt viktigare än skolundervisningen

Malmö Tingsrätt har beslutat att de båda tvillingbröderna Robin och Rasmus Sjöholm ska få skadestånd från Vellinge kommun för att dom felaktigt placerades i Särskola. De båda bröderna har skriv- och läsproblem och behövde extra stöd i skolan för att kunna klara undervisningen. Skolan begärde extra anslag för att kunna ge bröderna detta stöd, men fick avslag från skolledningen i Vellinge kommun. Och man valde då den enklaste lösningen - särskolan. På så vis slapp skolan kostnaden, den hamnade på ett annat konto. Att gå på särskola får däremot konsekvenser. De skolbetyg man får är inte riktiga betyg och ger alltså inte rätt till fortsatta studier, annat än på gymnasiesärskola. Och gymnasiesärskolebetygen ger inte rätt att fortsätta studera även om man kanske skulle vara kapabel till detta. Dessutom är ju undervisningen anpassad för barn med problem. Det stora problemet med att hamna i särskolan är just det faktum att det är ett stickspår som sedan inte har någon anslutning tillbaka till huvudspåret. Däremot ska det påpekas att särskolan är ett viktigt instrument för att hjälpa de barn och ungdomar som inte skulle klarat den vanliga skolan. I reglerna heter att endast barn med diagnosticerad utvecklingsstörning ska gå på särskola. Men kommuner har ofta för att spara pengar och slippa anställa extra resurser som stöd placerat barn i särskola som inte är i behov av detta. Robin och Rasmus har blivit frontfigurer för dessa felplaceringar. Men man lyckades ju hålla skatten nere i Vellinge i varje fall (lägst skatt i Sverige har hela tiden varit huvudmålet för den moderatstyrda kommunen). Förhoppningsvis blir det skadestånd man nu från Vellinge tvingas betala högre än vad man sparade i pengar.

Det ska poängteras att särskola i sig inte är något negativt. Den fyller en mycket viktig funktion för många barn. Och den uppskärpning av reglerna som nu skett är inte bara positiv. Jag har på senare tid sett exempel på barn med svår autism, men ingen diagnosticerad utvecklingsstörning, som därför inte får gå i särskola. Trots att detta egentligen är den enda acceptabla skolformen för dessa. De nya hårda reglerna med vattentäta skott är alltså egentligen ingen bra lösning. Dessutom har skoltalibanen Jan Björklund försämrat särskolan. Tidigare har de elever som går där haft möjlighet till ett frivilligt 10:e år i grundsärskolan och även ett frivilligt 4:e år i gymnasiesärskolan. Dessa "extraår" är tydligen avskaffade.

Vita Huset
Den här bilden från Vita Huset när hela USA-ledningen sitter och följer mordet på Usama bin Laden har redan blivit en klassiker. Även om det i efterhand visade sig att under de aktuella minuterna då det mesta hände hade dom ingen bild - i varje fall enligt den senaste officiella förklaringen. Men när den ultraortodoxa judiska tidningen Der Zeitung (som ges ut i New York) skulle publicera bilden så hade man retuscherat bort Hillary Clinton och en annan kvinna från bilden. Tidningen motiverar att man tagit bort Hillary Clinton med att man aldrig publicerar bilder på kvinnor. Det kan vara för sexuellt upphetsande för läsarna. Även en annan judisk tidning i USA, De Voch, har suddat bort Hillary Clinton från bilden. Religiösa extremister kan upplevas som enbart löjliga, men dom är också ofta mycket farliga.

Give peace a chance
Och så har vi nya positiva besked om svensk vapenexport. Sedan både Fp och Kd ställt krav på att reglerna för vapenexporten till diktaturer måste skärpas så har nu moderaterna tvingats till eftergifter. På gång är ett gemensamt förslag från Högeralliansen och Socialdemokraterna som ska skärpa reglerna. Vänstern och Miljöpartiet vill ha hårdare regler än så. Och tyvärr är jag rädd för att Moderaterna kommer att se till att det finns så mycket undantag och dispansmöjligheter att effekten inte blir så stor som man kan hoppas. Det är svensk vapenexport (och försök till vapenexport) till ett antal diktaturer i Nordafrika och Mellanöstern som föranlett förändringen. Tidigare har gällt att så länge diktaturerna är västvänliga har det inte varit några problem med exporten. Och tyvärr tror jag att det kommer att fortsätta att vara så.

Slutligen noterar jag att bygget av den nya Citybanan i Stockholm krävt sitt tredje dödsoffer. När billigaste anbud från underleverantörer till underleverantörer är viktigaste faktorn blir arbetsmiljön lidande.

Inga kommentarer: