onsdag 11 maj 2011

Skoltalibanen slår till igen

Major Jan Björklund
Skoltalibanen, den före detta majorn, Jan Björklund har bestämt att skolk ska skrivas in i skolbetygen. Men det kommer inte att stå varför man skolkat. Det kan finnas många olika skäl till skolk. Kanske mobbad och vågar inte gå till skolan? En protest mot nedläggning av skola? Ren lathet? Okunskap? Får inte gå till skolan för föräldrarna? Sjukdom som inte anmälts rätt? De flesta remissinstanser som Skolverket, Skolinspektionen, Barnombudsmannen, lärarorganisationer osv har därför varit kritiska till Skoltalibanens infall, men den f.d. majorn skiter i vad alla remissinstanser tycker och tror istället att militär kadaverdisciplin är den enda rätta metoden även för skolan. Jan Björklund är mannen som tror att dom enkla "plakatlösningarna" hjälper mot alla problem i skolan. Men hans enkla infall skapar mer problem än dom löser problemen.

De flesta som följer med i nyheterna har väl läst eller hört om det socialdemokratiska kommunalrådet Ulla-Maj Andersson i Nordmaling som bedömdes som ett arbetsmiljöproblem och fick flyttas ut från kommunkontoret och ha sin arbetsplats på annat håll. Men sedan tog mediarapporteringen slut, sedan var ärendet inte spännande längre. Så hur gick det? Jo, nu ser jag att bakgrunden till konflikten är att den tidigare borgerliga majoriteten i Nordmaling hade låtit tjänstemännen styra och ställa ganska fritt. Vid senaste valet blev det skifte i majoriteten. En ny majoritet bestående av S + V tog över. Och dom hade en annan syn på hur kommunen skulle styras. Valet hade gett Nordmaling en ny majoritet, det var denna majoritets politik som skulle gälla i kommunen. Och då uppstod det en konflikt mellan kommunchefen Magnus Hedlund och den politiska majoriteten. Vilket fick kommunchefen att gå till Företagshälsovården eftersom det politiskt tillsatta Kommunalrådet lade sig i vad han hade fått styra och ställa själv tidigare. Sedan har vi sett i media vad som hände. Kommunalrådet Ulla-Maj Andersson flyttade ut ur kommunhuset. Men efter detta har det hänt att den politiska majoriteten har deklarerat att man inte har förtroende för kommunchefen. Detta trots att den borgerliga majoriteten försökte köpa över Vänsterpartiets röster på sin sida genom att lova dom kommunalrådsposten. Kommunchefen har nu lämnat sin post och kommunalrådet har flyttat tillbaka.

Och det är faktiskt inte så ovanligt att kommunchefen får sparken. I skånska Trelleborg har den borgerliga (+ Miljöpartiet) majoriteten förklarat att dom inte har förtroende för sin kommunchef Christer Fredriksson så han fick också sparken för några dagar sedan.

För övrigt har en utredning i Tyskland kommit fram till att 8 av landets kärnkraftsreaktorer ska stängas ner direkt (dvs dom får inte återstartas). Resterande 9 reaktorer får fortsätta i 10 år sedan ska dom också vara avvecklade. Det är annat än i Sverige där ju den politiska majoriteten nyligen (med f.d. kärnkraftsmotståndarna Centern) beslutade att kärnkraften får lov att byggas ut. Beslutet är att de nuvarande reaktorerna får bytas ut. Och då byts dom mot större reaktorer varför vårt kärnkraftsberoende kan öka för "all framtid". Redan i dag försöker man pressa ut allt mer ur befintliga gamla reaktorer. Dagens 10 reaktorer kan ge mer effekt än vad dom kunde ge när dom var 12 en gång i tiden.

Slutligen kan jag notera att det regnat i dag. 0,01 mm ungefär.

Inga kommentarer: