onsdag 4 maj 2011

Fred till Libyen

Fred åt alla
Jag lyssnade på radion i morse till en debatt om vad som ska ske med den svenska insatsen i Libyen mellan socialdemokraten Urban Ahlin som är utrikespolitisk talesman och centerpartisten Abir al Sahlani som är centerns ledamot i utrikesutskottet. Och det är uppenbart att Abir al Sahlani inte har en aning om vad hon pratar om. Enligt henne så var tydligen det svenska FN-uppdraget att ta bort Gaddafi. Men så är det inte alls. FN:s uppdrag är att Skydda civila, Upprätthålla ett vapenembargo och att Upprätthålla en flygförbudszon. Och det är det sista som Sverige har förbundit sig att göra under 3 månader. Det finns inget som helst FN-uppdrag om att avsätta Gaddafi. Det är uppenbarligen bara Centerpartiet som självsvåldigt bestämt detta. Det är visserligen troligtvis så att det hade varit en fördel för det libyska folket, men det är inte FN:s uppgift att tillsätta eller avsätta ledare i olika länder. Ett litet antal länder (bland annat ett fåtal av NATO:s medlemsländer) har åtagit sig att följa FN:s uppdrag. I Sverige har vi erbjudit oss att under 3 månader hjälpa till att upprätthålla flygförbudszonen. Nu har Socialdemokraterna meddelat att dom är tveksamma till att Sverige ska förlänga detta uppdrag när dessa tre månader har gått. Och då har det tagit fyr i helsike hos ett antal borgerliga krigsälskande politiker. Hos dom är det uppenbarligen självklart att Sverige ska gräva ner sig i Libyen för en lång framtid precis som vi redan gjort i Afghanistan. Jag tycker det är självklart att Sverige har gjort sitt uppdrag när vårt åtagande är slut. Finns det fortfarande behov av hjälp med att upprätthålla någon flygförbudszon så är det kanske ett uppdrag för något annat av de hundratals länder som finns inom FN. I annat fall riskerar vi att fastna. När de första svenska trupperna skickades till Afghanistan skulle dessa stanna i 6 månader. Sedan dess har styrkan ständigt växt och hela tiden har uppdraget förlängts och förlängts. Insatsen har nu snart pågått i 10 år, och det är väl få som kan hävda att det är fredligare i Afghanistan i dag än det var för 10 år sedan. Antalet döda i Afghanistan var 2010 det högsta sedan striderna började. Kriget i Afghanistan har nu pågått klart längre än hela andra världskriget. Det måste finnas någon som säger till när ett krig ska ta slut. Annars ser militära fanatiker till att det pågår i all evighet.

Försämringskassan
I går konstaterade jag att man från Moderat håll var överlyckliga över att Inspektionen för socialförsäkringen kommit fram till exakt det den hade fått i uppdrag att komma fram till. Dvs att problemen i Sjukförsäkringen är Försäkringskassans fel, inte Regeringens fel. Ett exempel är Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m) som säger: "Upp till Försäkringskassan att ta åt sig kritiken" och Socialutförsäkringsminister Ulf Kristoffersson (m) var ju också jättesnabbt ute med kritik av Försäkringskassan. Jag är helt övertygad om att dom båda gjorde "high-five" när Institutets kritik blev klar. Ni kan vara beredda på att i fortsättningen när media tar upp exempel på alla de sjuka som kommit i kläm så kommer Ulf och Gunnar att hänvisa till Institutets kritik och hävda att allt är Försäkringskassans fel - inte deras lagar.

Skåne
Och så ser jag att en undersökning gjord av dejtingsajten E-kontakt.se (vilket ju borgar för att det är en ytterst seriös undersökning av högt vetenskapligt värde) visar att skånskan kommer på tredje plats som Sveriges mest sexiga dialekt. Detta efter Göteborgska och Norrländska (vad det nu är för något). Klart före sån't bröl som Stockholmska, Gotländska eller Småländska. Visst är det härligt med viktiga nyheter som ALLA media nappar på...

Dagens Industri har räknat fram att Trafikverket under 2011 kommer att ha mindre pengar till sitt förfogande till järnvägsunderhåll än vad man hade 2010. Detta alltså trots de uppreklamerade 800 miljoner som Högerregeringen anslagit extra för 2011. Anledningen är att förra året räckte pengarna inte för Trafikverket så man var tvungna att låna pengar för att åtminstone klara det akuta underhållet. Och dom pengarna ska nu betalas tillbaka samtidigt som de 800 miljonerna var ett engångsbelopp. 2012 ser illa ut...

Skånetrafiken
Annars ser jag att krisdrabbade DSBFirst som bland annat kör Øresundstågen här nere i Sydsverige och Danmark nu ska säga upp ännu mer personal. Sedan det visat sig att det anbud man lämnade på Øresundstågstrafiken var underfinansierat och en ren förlustaffär om man inte fick subventioner från danska staten via DSB (de danska ststsjärnvägarna) har företagets ekonomi blivit allt mer kritisk. Redan tidigare har en hel del administrativ personal sagts upp, nu ska också 65 lokförare och tågvärdar sägas upp. Även ministrar, VD och styrelseordförande har fått en spark i häcken tidigare som en följd av skandalen. Skånetrafiken förbereder sig nu för att DSBFirst förlorar trafikrättigheterna eller går i konkurs. Det troliga är att Skånetrafiken då själva driver trafiken en tid i avvaktan på att få någon annan som är villig att sköta trafiken (SJ?) istället.

Inga kommentarer: