tisdag 1 december 2009

Fredspris för vadå

USA:s flagga
Mottagaren av Nobels fredspris, USA:s president Barack Obama, har tydligen bestämt sig för att lägga 30 miljarder dollar på att skicka ytterligare 30.000 soldater till Afghanistan. 30 miljarder dollar, det är mer än det totala icke-militära biståndet till Afghanistan! Kanske är det dags att testa den humanitära metoden för att bekämpa terrorister och krigsherrar i Afghanistan? Vi kan i varje fall konstatera att försöket att ge Barack Obama fredspriset för att få honom att känna sig tvingad att använda fredliga metoder har misslyckats. Där sjönk han två pinnhål.

Försäkringskassans service har blivit sämre
Jag ser att mina gamla arbetskamrater på Försäkringskassan fått besked om att det tyvärr inte blir någon julklapp från arbetsgivaren i år. Och det kan tyckas vara en bagatellfråga. Men just den lilla julklappen är ju ett sätt för en arbetsgivare att visa för personalen att man har uppskattat det arbete som gjorts. Pengarna räcker inte till heter det från högsta hönsen. Samtidigt lägger Försäkringskassan i dagarna 10-talet miljoner kronor på att i annonser och TV-reklam berätta om att nu är man duktigare än någonsin. Ett påstående som få anställda eller kunder håller med om. Till personalen skriver högsta hönsen: "Jag hoppas, och tror, att ni alla vet att de ansträngningar ni alla chefer och medarbetare gjort under det här året för att få Försäkringskassan på rätt köl igen är väl kända och högt uppskattade av ledningen. Försäkringskassan är bättre idag än den varit någonsin tidigare, och det kan vi alla stolt konstatera att vi varit delaktiga i att åstadkomma." Nu kan någon invända och säga att det är nog personalens julkappspengar som använts till reklamkampanjen. Men så är det inte. Pengarna kommer från IT-konsulten Logica. I dagens Computer Sweden läser jag nämligen: "Fiaskot kostar Logica miljoner" och "Huvudkonsulten för det totalhavererade projektet kompenserar Försäkringskassan". Och av texten framgår att det handlar om ganska exakt samma summa - 10 miljoner. Synd att Logica inte fick kompensera med några miljoner till, då hade det kanske räckt till en julklapp också. Eller skulle kanske Försäkringskassan använt pengarna till personalen istället för annonser, det är ju främst dom som fått lida för att de fina datasystemen inte fungerat som tänkt. Fast, som en del har invänt, det är ingen idé med någon julklapp. Den är ändå bara något värdelöst.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
I dag träder det s.k. Lissabonfördraget i kraft. Det vill säga det som är EU:s nya grundlag. Ännu ett steg har tagits på en väg där EU utvecklas till just en union och inte bara ett samarbete mellan självständiga stater. Ännu mer av lagstiftningen i Sverige har överlämnats till Berlusconis Italien, till Merkels Tyskland, till Sarkozys Frankrike, till det katolska Irland, till britter, spanjorer, belgare, portugiser, maltesare, polacker osv osv. Den intressanta frågan är när våra svenska EUforiker tänker sluta hävda att Sverige är en självständig stat och inte bara en delstat inom en Europeisk union?

Fast det verkar inte som om dom alltid litar på Lissabonfördragets välsignelser. Justitieminister Beatrice Ask (m) har haft jättebrådis med att få igenom nya regler som ger amerikansk underrättelsetjänst rätt att när dom så önskar få ut uppgifter om banktransaktioner inom Europa. Anser Pentagon att dom har anledning att misstänka någon för terrorinblandning så har dom rätt att få ut uppgifter om privatpersoners bankärenden. Beatrice Ask (m) har varit orolig för att det inte skulle gå att få igenom eftergifterna till USA enligt den nya grundlagen, så det har varit bråttom att få igenom reglerna innan Lissabonfördraget träder ikraft.. Beslutet fattades därför i går, sista dagen. Bra gjort Beatrice Ask (m), kul att du är snabb ibland också.

Vår lokala moderata riksdagsledamot Margareta Pålsson har presterat sin senaste hyllningsartikel till Högerallianspolitiken. Meta har troligtvis ett avtal med Helsingborgs Dagblad om att skriva minst en hyllning till Högerregeringen varje månad för att publiceras på ledarsidan. Dagens alster hyllar partikamraten Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) nya ättestupapolitik. Hur låg nivån på texten är symboliseras främst av citatet: "Är man sjuk kommer får man antingen fortsatt förtidspension eller förlängd sjukpenning." (Jo, det står exakt så, och Meta är ursprungligen lärare.) Det är ju just det som det hela handlar om. Även om man är sjuk så är det slut när man har nått Ättestupatidpunkten. Uppenbarligen har inte Meta fattat ett dyft.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför lägga pengar på personalen på Fk??? Jag betalar inte skatt för att statligt anställda skall få julklappar. För övrigt vilken dålig blogg du har!!!

Sven Tycker sa...

Personal anställd på Försäkringskassan eller Skattemyndigheten eller inom Försvaret eller på kommuner eller på Volvo eller i Lasses gatukök ska ha jämförbara förmåner, rättigheter och skyldigheter. Det innebär att om det är normalt att arbetsgivaren som tack för det gångna året ger en julklapp till sin personal så kan inte offentlig verksamhet vara annorlunda. Om det vore normalt med gratis lunch skall detta gälla även offentlig verksamhet. För du kan väl inte mena att de som jobbar i den gemensamma sektorn ska ha sämre löner och villkor än andra?

Och vad det gäller kvaliteten på bloggen så håller jag fullständigt med dig. På orginalet på http://www.swl.nu/tycker står det också "en av Sveriges fulaste bloggar". Det är helt frivilligt att läsa, jag framhäver mig inte. Det hela handlar kanske mest om egenterapi.

Men jag ska erkänna att om jag slumpmässigt läser andra bloggar så får du jobbigt om du ska påpeka för alla som har en dålig blogg hur dålig deras blogg är. Lycka tiull med ett evighetsarbete hr/fru/frk Anonym.