fredag 11 december 2009

Fiffel i stort och fiffel i smått

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Handeln med utsläppsrättigheter verkar vara en bra affär. Ja, inte för miljön kanske, men för finansfifflarna. Enligt beräkningar som Europol gjort så har fiffel i handeln med utsläppsrättigheter på 18 månader kostat den Europeiska Unionen minst 50 miljarder kronor. Man kanske ska ha den siffran i åtanke när man kommenterar att EU:s ministrar i dag kommit överens om att bidra med sammanlagt ca 75 miljarder kronor under tre år för att hjälpa mindre bemedlade länder att göra miljöinvesteringar. Och lägger vi till att en stor del av dom pengarna ska hämtas från redan befintliga biståndspengar så inser vi att EU:s insats i själva verket är en piss i Atlanten (kanske främst Stilla Havet och Indiska Oceanen).

Skatteverket har granskat 500 småföretagare för att kontrollera deras skattemoral. Det visar sig att 300 av dessa fifflade med sina kassaapparater och plockade ut en del av omsättningen svart. Det skulle innebära att 60% av kaféer, pizzerior, frisörer och optiker fifflade. Även om jag är mycket kritisk till fifflandet så kunde jag inte tro att det var så utbrett. Jag hörde en representant för Småföretagarna förklara att det bara är en minoritet som fifflar. Av Skatteverkets redovisning framgår inte om de 500 var slumpmässigt utvalda eller om man valt ut sådana som kunde misstänkas. Det är av stor betydelse att veta för att man ska kunna bedöma hur utbrett fuskandet och lurandet är. Nya lagar är på gång som innebär att företagarna måste använda godkända kassaapparater som inte är så lätta att fiffla med. Tänk på att när du handlar, ALLTID se till att få ett kvitto. Den som fifflar lurar inte bara dig på skattepengar utan konkurrerar ju också med hjälp av fuskmetoder med den som är ärlig.

Schweiz flagga
Jag såg förresten att en schweizisk företagare, Guillaume Morand, blev så arg på folkomröstningsresultatet som beslutade att förbjuda byggen av minareter i Schweiz att han byggde om sin fabriksskorsten - till en minaret i trä, papp och plast. Guillaume skäms över att vara schweizare.

För övrigt har det varit Nobelutdelningar. I Oslo har Barack Obama hållit tacktal och förklarat varför en fredspristagare tycker att han måste skicka iväg fler soldater att kriga i andra länder. Och i Stockholm har en massa tanter och farbröder som man aldrig hört talas om fått sina priser och sedan suttit och väntat på god mat efter att ha klätt ut sig i diverse mer eller mindre löjeväckande kreationer. Men smaken är väldigt olika. I Metro gav tidningens recensent, moderedaktören Marcella Mravec, Drottning Silvia en 1:a för "något som en knähund hade kräkt upp". Aftonbladets recensent, Camilla Thulin, gav samma kreation en 5:a för "en lindblomsgrön helsidentaft". Själv tycker jag att kreationerna i allmänhet ser mest löjeväckande ut.

Till slut har jag varit och tittat på Lussefirande på Snyggatorpskolan i Klippan. Vi är nog ganska exotiska i en internationell jämförelse.

Inga kommentarer: