torsdag 10 december 2009

Kan vi hoppas på maktskifte?

SCB har offentliggjort sin senaste politiska opinionsundersökning. SCB:s undersökning är de mest tillförlitliga av alla de dussintalet undersökningar som media svämmar över av. Bland annat intervjuar SCB mångdubbelt fler personer än de andra undersökningarna. Enligt denna undersökning skulle det Rödgröna blocket få egen majoritet i Riksdagen om det varit val i dag. Om man jämför siffrorna med valet 2006 är Miljöpartiet den stora vinnaren medan Centerpartiet är den stora förloraren. Sedan förra SCB-undersökningen i maj är Moderaterna den stora förloraren med ett tapp på 3,7%. Siffran inom parentes är förändringen sedan valet.
Socialdemokraterna 36,5% (+1,5)
Miljöpartiet 8,4% (+3,2)
Vänsterpartiet 5,1% (-0,7)

Maud Mauderaten Olofsson (c)
Moderaterna 26,2% (0)
Folkpartiet 6,5% (-1,0)
Centerpartiet 5,0% (-2,9)
Kristdemokraterna 4,8% (-1,8)

Övriga 7,5% (+1,8) Varav 5,1% är Sverigedemokraterna.

En närmare studie visar att den stora förloraren Centerpartiet främst förlorat till Miljöpartiet och Moderaterna. Den stora vinnaren, Miljöpartiet, har främst fått väljare från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Sverigedemokraternas har fått sin överlägset största grupp från Moderaterna. Ett intressant faktum är att Maud "Mauderaten" Olofssons Centerparti har tappat i stort sett i varje undersökning från SCB sedan valet. Det går kontinuerligt nedåt. Kan det vara så väl att det kanske blir Centern som åker ur Riksdagen? Jag tror att man just ni sitter på de olika högerpartiernas partikanslier och oroligt gnuggar geniknölarna. Det var ju under detta halvåret som det skulle lyfta. Fredrik Reinfeldt har ju åkt runt världen och frotterat sig med idel högdjur. Och så rasar det! Ni ska se att det snart kommer olika panikutspel.

Jag såg förresten på nyheterna att i Ystad har Högeralliansen spruckit. Kristdemokraterna hoppar helt enkelt av sedan dom tycker att Stora stöddiga moderaterna behandlar dom små som något katten släpat in. Vägrar att ge dom ordet på möten, besvarar inte telefonsamtal osv. Centern som försökt medla visade ganska stor förståelse för KD:s agerande. Och sättet som den stora starka moderaten i TV kommenterade KD:s avhopp med "jag förstår inget" gjorde att jag nog förstod mycket mer än Moderutten gjorde.

Anna Anka
Jag ser att allas vår egen Anka inte ångrar något. Att äktenskapet med Paul sprack gör tydligen inte så mycket. Hon har ju fullt upp av TV-inspelningar och annat. Skilsmässan ska väl ge några dollar, och sedan andra inkomster. Visst har det lönat sig. Fast jag undrar hur den AB-redigerare som gjorde rubriken: "Anka vill ta Annas barn" tänkte? Paul Anka har tydligen lagt in om vårdnaden för deras gemensamma barn och den några år äldre styvdottern. Men, det står inte "Paul vill ta Ankas barn" eller i varje fall "Paul vill ta Annas barn". Nä, Paul Anka får sitt efternamn men Anna Anka får sitt förnamn.

Jag ser att det föreligger en debatt om ifall caféer och andra serveringsställen ska släppa in mammor (och pappor) med barn och barnvagn. Tydligen är det många sådana näringsställen som inte accepterar våra blivande försörjare som kunder. Är det verkligen sant? Finns det verkligen kondis t.ex. som inte släpper in folk med barnvagn? Vart är vårt samhälle på väg? Skälet skulle vara att dom små telningar stör dom andra gästerna. Gnälliga grinollar skulle jag kalla de fjantar som störs. Däremot kan jag inse ett problem. Det verkar faktiskt finnas mammor (och pappor) som verkar helt ointresserade av sina små ättelägg och låter dom i vantrivsel bara ligga och skrika. Till er vill jag säga att ni finns till för era barn. När dom är så små är er uppgift att passa upp de små. Det är deras behov som styr - inget annat!

Inga kommentarer: