torsdag 24 december 2009

God Jul på er alla

Sven Tycker önskar er alla en riktigt God Jul
Det är juletid. En högtid för eftertanke, lugn och för att umgås. Men istället har det blivit en högtidsstund för köpmännen. Varje år slås nya försäljningsrekord när vi ska försöka övertrumfa förra årets presentraseri och frossa i mat. Och i morgon börjar mellandagsrean när vi ska köpa ännu mer. Hur som helst så hoppas jag att ni alla hade en trevlig Julafton, att tomten kom med vad du önskade och att julmaten smakade. Jag hoppas att det inte blir baksmälla i morgon.

För ungefär ett år sedan tog företaget DSB First över trafiken med Öresundstågen (dom lade det billigaste anbudet). Tidigare var det SJ som skötte trafiken. Men resenärerna verkar inte så nöjda. Och redan innan har det stått klart att den bonus som skulle betalas ut om resenärernas betyg steg inte kommer att betalas ut. Nu står det istället klart att DSB First får betala 10 miljoner i "böter" pga dålig städning, dålig punktlighet och dålig service rent allmänt. Synd om de danska skattebetalarna eftersom det är dom som i slutändan får punga ut pengarna eftersom DSB First kunde lägga lägst bud tack vare de danska skattebetalarnas säkerhet i botten.

Försämringskassan
Antalet JO-anmälningar mot Försäkringskassan har ökat med en tredjedel sedan förra året. I år blir det ungefär 800 anmälningar mot ungefär 600 förra året. Det handlar naturligtvis främst om allt för lång väntetid på beslut och pengar. Skulden till denna försämrade service har både Försäkringskassans ledning och våra politiker (med Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) i spetsen). Tillkrånglade regler kombinerade med minskade resurser får Husmark Pehrsson ta på sig. En ny mer tungrodd, centraliserad och avpersonifierad organisation får FK:s ledning ta på sig. En enorm omorganisation som gjorde att många erfarna medarbetare fick ändrade arbetsuppgifter samtidigt som andra tvingades sluta kombinerat med krånglande datasystem skapade stora bekymmer. Enligt Försäkringskassans ledning är alla problem lösta, enligt personalen är det i varje fall bättre nu än när det var som värst. Men jag tror inte att svenska folket tycker att Försäkringskassans service har förbättrats - tvärtom!

Och när vi nu är inne på Försäkringskassan så såg jag att Svenskt Näringsliv hade räknat ut att sjukfrånvaron på arbetsplatserna just nu är den lägsta på 27 år. Och som jag sagt innan så har ohälsotalet varit kontinuerligt sjunkande de senaste 10 åren. Jag antar att det är därför som Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) envisas med sin Ättestupapolitik. Nä, för att jag ska vara uppriktig, så kan jag bara komma på en förklaring till Husmark Pehrsson panikåtgärder. Hon litar inte på folk, utan tror att de flesta sjukskrivna bara är lata drullar som simulerar sin sjukdom.

Och, när vi nu ändå är inne på Försäkringskassan så vill jag berätta om en blogg som heter Försäkringskassan-inifrån. Den skrivs av en som jobbar på Försäkringskassan (i motsats till undertecknad som alltså slutade på FK förra året efter mer än 33 år). Han / hon är precis som jag kritisk till den nya Försäkringskassan. De flesta som kommenterar på Försäkringskassan-inifrån håller med bloggaren Observer. Men lite då och då dyker det upp kritiska röster som stödjer den nya Försäkringskassan. Och ett intressant faktum är att det utmärkande för en stor andel av dessa FK-supportrar är deras mycket otrevliga ordval. Jag har via den bloggen fått kommentarer till min blogg som varit så oanständiga att det inte gick att publicera. För en tid sedan var det också en som använde samma signatur som jag (alltså Sven tycker) som skrev kommentar till stöd för den nya kassan. Efter protest från mig döpte han/hon om sig till "Sven tycker inte". De senaste dagarna har både "Sven tycker inte" och "Sven tycker alltid" skrivit kommentarer till stöd för den nya FK-regimen. Jag har konstaterat att jag nog ska känna mig hedrad över att jag tydligen är så betydelsefull att jag kunnat inspirera folk till att "missbruka" min signatur.

GOD JUL PÅ ER ALLA, även "Sven tycker inte" och "Sven tycker alltid" om ni nu inte är samma person.

Inga kommentarer: