måndag 7 december 2009

Migränfunderingar

Mina funderingar i går på hur jag skulle reagera på influensavaccinet har utvecklats till ett stort frågetecken. Jag vet alltså inte om jag reagerat. Visst kan jag känna en viss ömhet om jag trycker just där jag fick sprutan. Men den reaktionen beror nog inte direkt på vaccinet utan är bara en naturligt reaktion på att någon stuckit hål på armen. Däremot har jag under dagen mått riktigt pyton eftersom jag haft ett migränanfall. Men, det är ju något som händer då och då, och jag kan inte bevisa att det är sprutan som utlöst det. Men, jag har haft mer eller mindre regelbundna migränanfall sedan barndomen. Visserligen har dom förändrats med tiden, och i dag är det sällan som huvudvärken är det värsta. Dagens variant innehöll främst en regelbundet återkommande "yrsel" eller ska vi kalla det "mental frånvaro". Jag kan vara ute och gå och plötsligt är jag väldigt osäker på var jag är, vem jag är och allt som ligger tidsmässigt bakom mig (alltså minnen) är väldigt vaga. Ungefär som en dröm. Det här är något som kan komma och gå under hela dagen, och man är väldigt trött. Jag har sovit (eller nästan sovit) ett antal timmar under dagen.

En annan variant av migrän som jag drabbas av lite då och då är att jag helt plötsligt mer eller mindre tappar synen på ena ögat. Synfältet krymper (allt blir grått) och i allmänhet vänder det efter några minuter när jag bara har en liten springa av synen på ögat som fungerar. Totalt tar det hela kanske fem minuter och sedan är allt bra igen. Som om inget hänt. Första gången jag fick ett sådant anfall fick jag vad som inte kan beskrivas som något annat än - panik. Det skedde i samband med en tre veckors rundresa i Kina (tillsammans med min mamma). Vi var ute i en liten by och besökte en "lokal barfotaläkare". Han undrade om det var någon som led av någon sjukdom. Och min mamma kunde ju inte hålla tyst utan nämnde min migrän. Läkaren plockade då fram en liten flaska där han duttade lite av vätskan (som luktade mycket skarpt) på ett finger och sedan strök han ut vätskan i pannan, i tinningen och kindknotorna på mig. Och kanske en kvart senare drabbades jag för första gången av "blindhetsanfallet". Och ni må tro att jag fick panik. Det försvann efter att jag suttit på en bänk i kanske 10-15 minuter. Och sedan dess får jag sådana anfall lite då och då. Men faktum är att den typ av migrän som var vanligast innan detta. Dvs först flimmer för ögonen (ungefär som blixtar i synfältet) och sedan kanske en knapp timme efteråt en rejäl huvudvärk. Den typen av migrän är mycket ovanligare OCH huvudvärken är i allmänhet inte lika våldsam. Uppenbart är att den kinesiska doktorn nog visste vad han sysslade med. Och om jag fortsatt att använda vätskan (jag hann köpa en liten flaska INNAN första anfallet) så hade den kanske hjälpt bra. Men jag var för feg, jag vågade inte.

Helt klart är att jag har en mycket stark medkänsla för de som får riktigt allvarliga migränanfall. Det finns de som tvingas ligga hela dagar i ett mörkt och tyst rum eftersom dom varken tål ljus eller ljud. Samtidigt som dom har en blixtrande huvudvärk. Så illa är det inte för mig, och för det är jag ytterst tacksam.

Anna Anka
Jag antar att det är skadeglädjen som gör att jag inte kan undvika att kommentera den uppblåsta och reaktionära f.d. bjuvsingen Anna Anka. Senaste nytt är att TV3 trots det senaste bråket hävdar att dom lyckats spela in färdigt julprogrammen med damen så att dom ska sändas trots allt. Det framkommer också att äktenskapet varit mycket mer stormigt än vad det framställts i TV-programmen. Paul Anka har under den senaste tiden bott på hotell istället. Han har inte stått ut i lyxvillan ihop med hustrun. Aftonbladet verkar inte heller ha några etiska regler utan anställer vilka reaktionärer med ytterst tvivelaktig anställningspolitik som helst. Kalkonadventskalendern fortsätter som om inget hänt. I dag har Ankan ingen förståelse för att man ställer krav på USA att minska sina utsläpp när Kina släpper ut mer. Vad hon inte begriper är att man ju faktiskt får göra jämförelser med hur mycket varje person släpper ut, och då är amerikanen värst. Att Kina släpper ut mest beror på att Kina är störst. Varje kines släpper ut mycket mindre än varje amerikan, men det finns en hel del fler kineser! ALLA måste dra sitt strå till stacken. Men störst krav måste ställas på de som släpper ut mest per person.

Avskaffa knugeriet
Jag noterar också att det Kungliga Hovet nu bestämt sig för att låta SVT sända Vickans bröllop. Det har varit hård konkurrens med TV4 om vem som skulle vinna det hela. Och som republikan är jag mycket splittrad. Dels kommer jag inte ifrån att det trots allt är en stor händelse (för många, inte för mig) och då är det positivt att det inte förvandlas till ett kommersiellt jippo. Å andra sidan så kanske TV4 skulle tvingats ha betalt bra för rätten att sända, och dom pengarna kunde använts för att bekosta jippot istället för mina och andras skattepengar. En tredje synpunkt är att det hade varit bättre om det låg på TV4 så att man hade något att titta på istället. Fast jag misstänker att alla kanalerna kommer att vara fyllda av jippot, så det bästa vore att emigrera en period. Inför Republik.

För övrigt tycker jag att Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) ska ha sparken.

Inga kommentarer: