onsdag 2 december 2009

Det hårdare samhället

Ge Christina Husmark Pehrsson sparken
Sveriges cancerläkare är kritiska mot att Försäkringskassan jagar dödssjuka cancerpatienter. Läkarna hävdar att det finns exempel där Försäkringskassan tvingat ut patienter att söka jobb istället för att gå sjukskrivna eftersom dom passerat tidsgränserna i Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) Ättestupapolitik, och sedan har dom dött av sin sjukdom ett par veckor senare. Försäkringskassan å sin sida säger att dom bara följer vad som står i Högerregeringens proposition. Efter 180 dagar ska man prövas mot hela arbetsmarknaden. Socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson å sin sida verkar inse att hennes jakt på sjuka kanske trots allt ibland går lite för långt. Men hon verkar främst vara inne på att Försäkringskassan ska strunta i hennes proposition och mjuka upp reglerna. Samtidigt som mitt intryck är att högsta hönsen på Försäkringskassan snarare har övertolkat Husmark Pehrssons regler. Jag tycker vi börjar med att byta ut misstaget på ministerposten.

Försäkringskassans service har blivit sämre
Och på tal om Försämringskassan så har Aftonbladet i dag en artikel om att det kan löna sig att begära omprövning av Försäkringskassans beslut om man inte är nöjd. Antalet beslut som Försäkringskassan tvingas ompröva ökar kraftigt allt eftersom Husmark Pehrssons hårdare regler slår igenom. Och allt fler får också rätt. Det tips Aftonbladet ger är att ta hjälp av t.ex. Facket. Det lönar sig. Flera f.d. Försäkringskasseanställda har också engagerat sig och hjälper till med omprövningar och överklagande. Gången är den, att först begär man omprövning av Försäkringskassans beslut. Detta innebär att Försäkringskassan själv tittar på om det ursprungliga beslutet var riktigt. Denna prövning görs av någon annan på Försäkringskassan, i dag på speciella avdelningar. Som, om jag förstått det tyvärr har mycket stora balanser. Om Försäkringskassan inte ändrar sitt ursprungliga beslut kan man överklaga detta beslutet. Då går det till domstol för prövning. Och om man fortfarande inte är nöjd går även detta beslut att överklaga. Ge dig inte, om du anser att du har rätt.

Den kommersiella radion tänker demonstrera i morgon mellan 0700-0800. Dom har för avsikt att hålla tyst i en timme i protest mot den koncessionsavgift dom måste betala för rätten att utnyttja radiofrekvenser. Dom ska visst uppmana lyssnarna att e-posta till Fredrik Reinfeldt och protestera. Själv ser jag det som positivt att den fördummande pladder- och skvalradion håller tyst under i varje fall en timme. Jag tänker mejla Fredrik och be honom höja avgiften! Troligt är att den kommersiella pladderradion börjat bli oroliga eftersom lyssnarna sviker. Samtidigt som Skvalradion tappar lyssnare ökar Public Service Sveriges Radio sina lyssnartal. Läget i omröstningen just nu på Aftonbladet är att en majoritet av de som röstat INTE kommer att sakna pladdret när dom håller tyst.

Afghanistans flagga
Efter fredspristagaren Barack Obamas beslut om att satsa ytterligare 30 miljarder dollar på att skicka ytterligare 30.000 soldater till Afghanistan för att kriga har NATO deklarerat att även Nato kommer att öka insatsen, med minst 5.000 nya krigare. Och den svenska Försvarsministern Sten Tolgfors säger att han är positiv till de ökade krigsansträngningarna. Allt detta för att hjälpa en korrupt regim som kommit till makten genom valfusk. Fast flera länder börjar faktiskt dra öronen åt sig. Bland annat i Tyskland växer kraven på hemresa. Egentligen är det mycket underligt att när det gäller militära insatser så brukar det inte saknas pengar. Men när det handlar om civila och humanitära insatser... Då får det inte kosta för mycket. De militära insatserna i Afghanistan kostar mångdubbelt mer än de totala icke-militära insatserna för att hjälpa det afghanska folket. Skäms dom inte?

Inga kommentarer: