måndag 7 januari 2008

Om varför folk bråkar

I gårdagens Aftonbladet skriver Jan Guillou om varghatet i vissa delar av landet. Jag har haft lite svårt att förstå hur detta har kunnat blossa upp på det sätt som det gjort. Men den gode Jan har en förklaring. Att det blåsts upp som det gjorts beror på konkurrensen mellan två jägarorganisationer. Som helt enkelt konkurrerat om proselyterna genom att vara mer varghatare än dom andra. Hur pass riktig den teorin är vet jag inte. Men just den bakgrunden är vanlig när det gäller konflikter. För ett antal år sedan var jag kommunalpolitiskt aktiv. Och satt några mandatperioder bland annat invald i Kommunfullmäktige i Åstorp. Under en period satt jag också i dåvarande Skolstyrelsen i Åstorp. En period som sammanföll med när Åstorp var som allra mest omtalat i media. Nämligen när Gösta Brodin ställde krav på den svenska lärarkåren, krav som lärarna inte uppskattade. Kort sagt så tog det fyr i helsike. Och många lärare sjukskrev sig i protest. Men, jag är övertygad om att det hade inte blivit den våldsamma konflikten om det inte bland lärarkåren i Åstorp just då dels var en intensiv kamp om rösterna mellan Folkpartiet och Moderaterna. Rektorn och den ledande politikern i den borgerliga oppositionen i Skolstyrelsen var moderater, medan flera ledande lärare var folkpartister. Och det gällde i kampen om rösterna att vara den som eldade på mest. Och dessutom slogs ju lärarfacken om medlemmarna. Utan den konkurrensen hade konflikten inte blivit vad den blev. Allt det som hände då fick mig att dels tappa förtroende för den svenska lärarkåren men också för journalister. Så illa som en del journalister uppförde sig trodde jag faktiskt inte att yrkesmänniskor kunde uppföra sig. Och det finns lärare som fortfarande knappt hälsar.

För några dagar sedan hade Helsingborgs Dagblad en insändare från en av Försäkringskassans missnöjda "kunder". Han eller hon tyckte inte att bemötandet var bra. Naturligtvis fanns det ett officiellt svar från Försäkringskassan som gick ut på det vanliga. I dag fanns en insändare från en av mina f.d. kollegor som valt att hoppa av det sjunkande skeppet. Han/hon kunde inte ställa upp på den hårda politik som i dag förs mot sjukskrivna, utan har sagt upp sig. Undrar vad kassan tänker kommentera det med?

Att läkemedelsföretagen har stora kostnader för forskning känns som ganska naturligt. Och det är också något som berörda företag ofta påpekar. Jag hörde på radionyheterna att nämnda läkemedelsföretag lägger dubbelt så mycket pengar på reklam som på forskning. DET var en uppgift som jag inte hade kännedom om! Och det är inte heller det som läkemedelsföretagen berättar om, när dom pratar om sina höga kostnader. Då handlar det om forskningen.

Jag såg förresten genom köksfönstret att det passerade att Reginatåg under dagen. Tydligen är det på gång nu med att byta ut Pågatågen. Framsteg trots allt.

Och i morgon är det dags att återvända till jobbet efter en lång jul- och nyårsledighet. Usch ja!

Inga kommentarer: