tisdag 1 januari 2008

Välkomna till ett nytt år

Sista kvartalet 2007 innebar faktiskt ett trendbrott. Under många år har jag blivit allt mer långrandig på Sven Tycker. Från att från början för mer än tio år sedan bara skrivit några korta meningar varje dag har texten växt och växt och växt. Sista kvartalet 2007 var det första kvartalet sedan 2005 som inte var "längre" än kvartalet innan. Sedan 2005 har det bara blivit längre och längre och mer långrandigt. Kanske skulle jag gjort ett nyårslöfte om att försöka begränsa mina texter lite? Det ska påpekas att minskningen är marginell, men det har i varje fall slutat växa.

För en del är tydligen baksmälla ett problem på nyårsdagen. I varje fall var det så jag fick intrycket när jag läste gårdagens Aftonbladet. Dom testade nämligen ett antal kurer för återställare. Det som förundrade mig var att den allra bästa metoden att slippa baksmälla inte ens nämndes. Dvs att låta bli spriten! Men, i dagens alkoholromantiserande media så var det väl inte ett lämpligt ämne. Dessutom verkar det inte heller vara en säker metod att slippa huvudvärk dagen efter. Jag drack ingen alkohol i går (det närmaste jag kom var alkoholfri glögg). Men inte hjälpte det, jag vaknade med huvudvärk ändå!

Det slog mig en sak i går när jag var och handlade. Jag skulle bland annat köpa hem ett par flaskor julmust. Denna var slut - innan nyår?!? Och jag tycker mig komma ihåg att det är samma visa varje jul/nyår. Lagret med julmust tar slut långt innan helgerna är över. Däremot lastades det in pallvis med Coca-Cola och Pepsi-Cola i olika varianter. Är det större vinst på dom? Jag frågade en av kassörskorna om det, och hon tyckte samma sak - att det är likadant varje år. Men begrep inte varför. Är det bryggerierna som hellre vill sälja Colaprodukter som säljs året runt?

Dagens Aftonbladet redovisar resultatet av den senaste SIFO-undersökningen som tidningen låtit göra med betyg på våra ministrar. I en del fall förstår jag betyget, i andra fall har jag mindre förståelse. Endast fyra ministrar får godkänt betyg av svenska folket (dvs ett snitt över 3,0). Detta är Calle Bildt, Jan Björklund, Fredrik Reinfeldt och Cecilia Malmström. Vad har egentligen Calle Stropp gjort mer än åkt runt och ätit middag och druckit kaffe i världen? Är det för det han får "högt" betyg av svenska folket? Skoltalibanen Jan Björklund förstår jag varför han får bland de högre betygen. Han är ju bland de främsta på att alltid kunna komma med enkla lösningar på svåra problem. Att lösningarna om man fingranskar det hela inte löser problemet gör ju inte så mycket. Han har ju fått ny publicitet. I botten hittar vi Förskingringsminister Mats Odell, Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson, Försvarsminister Sten Tolgfors och Migrationsminister Tobias Billström. Mats och Cristina förtjänar verkligen sina placeringar nere i botten. Sten är för okänd så det tror jag han drabbas av. Men Tobias tycker jag faktiskt är lite orättvist betygssatt. Han har fått självmordsuppdraget att ha hand om invandrings- och flyktingpolitik. Och jag tycker inte han skött detta sämre än vad man kunde förvänta av en moderat minister. Kanske till och med bättre. Hade jag fått bestämma hade han gärna fått byta plats med herrar Carl & Jan i toppen.

Inga kommentarer: