lördag 5 januari 2008

Likhet inför lagen - för vissa

Knugen Carl XVI Gustaf vill bygga nytt. Han vill bygga tre små stugor, en vardera till Vickan, Madde och lill-Calle. Han ska ju få höjt apanage så det blir väl några kronor över. Problemet är att han vill bygga dom mitt inne i Vindelälvens naturreservat. Hade jag velat bygga en jakt- och fiskestuge inne i naturreservatet vid en sjö kan ni vara ganska säkra på att Sorsele kommun hade returnerat ansökan med vändande post med svaret - "haha, trodde du ja!" Men, nu är det ju de blåblodiga svenskarna som har önskemålet, så det går nog vägen. Likhet inför lagen gäller bara pöbeln, för fint folk gäller andra likhetstecken. Fast egentligen är dom ju inte så blåblodiga (eller svenska heller för den delen) i verkligheten. Tjabo härstammar från en fransk general som adeln importerade när den svenska blåblodiga ätten dött ut efter att sista kronarvingen trillat av hästen och brutit nacken på Kvidingeslätten här i Åstorp. Och Silvia är ju en importerad OS-värdinna från Brasilien. Med det vill jag inte ha sagt att fransmän eller brasilianare är sämre, dom är precis lika värdefulla som infödda svenskar (vem som nu är det) eller greker, irakier, chilenare, albaner eller thailändare. Själv har jag mina anor tydligen från bland annat Vallonien. Problemet är att jag inte tycker han är mer värd heller bara för att han ärvt sin tron.

Jag såg någon som kommenterade resultatet av Hugo Chavéz folkomröstning i Venezuela. De flesta förståsigpåare tyckte ju det var väl att han inte fick igenom sitt önskemål om att kunna väljas om flera gånger. Man tyckte det var ett tecken på en god demokrati att statschefen bara kan väljas om en gång. Kommentaren jag läste gick ut på att i Sverige ärvs titeln som statschef och sedan är man kvar som statschef tills man dör. Och den högsta politiska posten, som statsminister, finns det inga begränsningar om hur många gånger man kan väljas om till. Dvs mycket enkelt, vad Hugo Chavéz ville införa i Venezuela var en grundlag som mer påminde om den svenska än den gamla grundlagen i Venezuela.

Veckans biobesök fick bli Angelis tur. Vi har pratat om att gå och se Bee Movie sedan innan julen, så i dag blev det tid. Skickligt hantverk, men själv vill jag bara ge filmen 3 humlor av 5 möjliga. Angeli däremot var mer förtjust och gav 4,5 humlor. Jag tyckte att den vid några tillfällen kändes lite långrandig, den tappade tempo. Men helt OK. Men som sagt Angeli uppskattade den mer, och det vänder sig ju främst till henne. Även om nog en del skämt inte förstås av barn. allra minst svenskar.

Vädret har de sista dagarna blivit riktigt kallt. Och tyvärr blåsigt i flera dagar. Och det gör att även om det inte är så många minusgrader, så när man går i motvind biter det ordentligt i kinderna. På tåget in bestämde Angeli och jag oss för att tävla om vem som kunde se flest djur (flygande fåglar oräknade). Men det var uppenbart att alla höll sig inne. Tävlingen slutade 0-0. Det närmaste vi kom var en träskylt med en gås på. Inte ens fåglar var ute och flög i kylan och blåsten. Jag försökte få lov att räkna den hund som steg av tåget i Åstorp, men det fick jag inte för Angeli som hävdade att detta var fusk. Dessutom blev hemresan ännu frostigare. Medan vi satt på bion kom det lite regn. Och det gjorde att det var glashalt överallt. Lokföraren varnade vid varje station för försiktighet när man steg av på perrongen. Trots det drattade Angeli på rumpan när hon hoppade av tåget i Åstorp. Det är dags att göra vid perrongen nu på spår 2-3. Där är i varje fall en halvmeter mellan fotsteget och plattformen. Äldre och handikappade har inte chans att komma av och på. Är det Åstorps kommun som har det ansvaret? Det är dags att ta ur tummarna nu!

Inga kommentarer: