fredag 11 januari 2008

En skammens dag

Guantánamo
I dag är det exakt sex år sedan USA upprättade sitt interneringsläger i Gantánamo Bay på Cuba. Ett av de mera tydliga exemplen på att man från Vita Huset och Pentagon inte har förstått att om man med någon form av moral ska kunna hävda att man är den goda sidan i kamp med den onda sidan så måste man också i handling visa att man är den goda sidan. Interneringslägret i Guantánamo Bay är ett exempel på motsatsen. Här har man i sex år internerat människor utan att dessa har någon form av rättsligt skydd. Man använder förhörsmetoder och behandling som strider mot alla nationella och internationella regler. Att lägret ligger just där det ligger beror på att man från officiellt håll i USA menar att då gäller inte de rättsliga regler som skulle gällt om fångarna hållits i USA. Och eftersom man också hävdar att de fångar som hålls inte är krigsfångar gäller inte heller de internationella regler som gäller för behandling av krigsfångar. Av alla de fångar (upp till 600 samtidigt) så har 1 (en) fått en rättslig prövning. Många fångar som hållits eller fortfarande hålls internerade här har bevislingen inte haft något med terrorism att göra. Men dom har överlämnats mot en belöning av personliga fiender till amerikansk militär som sedan internerat dem. Många av fångarna är naturligtvis också skyldiga till grova brott, men dom ska då åtalas och dömas för detta. Lägret är en skam för det som kallas den demokratiska världen. Egentligen är hela Guantánamo en skam. USA hyr området av Kuba. Ett hyresavtal som skrevs med den tidigare USA-stödda diktatorn Batista (som senare störtades av Castro). Det löper på obestämbar framtid och till en fast summa - några dollar om året. USA betalar regelbundet in struntsumman till Cuba, som vägrar att lösa ut pengarna utan returnerar dessa igen.

Jag såg en liten notis om att Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson tycker att Försäkringskassan behöver en överrock som kontrollerar utbetalningarna. Hon har därför tillsatt en utredning för att kunna tillsätta en ny myndighet 2009. Var det inte moderaterna som skulle minska antalet myndigheter? Vad ska vi ha Riksrevisionsverket till? Vad har Försäkringskassans personal gjort för ont för att drabbas av fru Husmark Pehrsson?

Det var förresten en ny insändare i HD i dag från en anställd på Försäkringskassan. Ännu en av dessa som konstaterat att Försäkringskassan förvandlats till en toppstyrd centralistisk kommandoorganisation. Personalvård, det vet man inte vad det betyder.

Slutligen noterar jag att man kommit fram till att december månad är en av de mörkaste månaderna i historien. Solen hade varit framme totalt 20 minuter på en del håll under hela månaden. Och eftersom det dessutom ju inte varit någon snö att tala om så har det varit makalöst mörkt och dystert. Tänd lyset!

Inga kommentarer: