onsdag 2 januari 2008

Goda eller dåliga nyheter - det är frågan

Branschorganisationen Bil Sweden är lyckliga. Bilförsäljningen under förra året slog nya rekord. Mer än 300.000 nya bilar såldes, och det var en höjning med 8% från förra året. En företrädare för Bil Sweden gladde sig också över att 1/5 av dessa var miljöbilar. Man kan också uttrycka det som att 4/5 var INTE miljöbilar. Dvs det såldes närmare en kvarts miljon icke-miljöbilar förra året.

Från vägarna rapporteras också att antalet döda på vägarna ökat. Närmare 500 ligger siffran över vägdöden för 2007 på. Kan ni tänka er rubrikerna om Fågelinfluensan skördat 500 svenska dödsoffer? Om en ny tsunami krävt ytterligare 500 döda svenskar? Om 500 svenskar dödats av rovdjur som varg och björn? Det är ju tur att det bara är trafiken som krävt alla dödsoffren. Till den siffran ska vi lägga alla som skadats och invalidiserats för livet. Fast egentligen är jag förundrad över att inte fler liv skördas. Med tanke på hur en del kör så förvånar det mig verkligen.

I förra veckan vann sydkoreanen Choi Yoi-san WBA:s flugviktstitel i boxning efter seger på poäng över Heri Amol. Fast han fick inte glädjas så länge av sin titel. Efter matchen kollapsade han och han har nu förklarats hjärndöd av läkarna. Allt resultatet av en nedslagning i sista ronden. Men det finns säkert fortfarande de som kallar boxning för sport!

Jag såg flera städpatruller ute i dag på förmiddagen när jag var ute och promenerade med Kimmy. Man städade upp efter allt fyrverkeriskjutande. Egentligen är det intressant att folk är villiga att lägga tid på att ge sig iväg och köpa fyrverkeripjäserna, dom är villiga att lägga stora summor på att köpa pjäserna, och dom är villiga att lägga tid mitt i natten (eller lite när som helst....) på att skjuta iväg pjäserna. Men att sedan lägga ytterligare 5 minuter på att plocka upp efter sig - nä, nä, där tog intresset slut. Skäms dom inte?

Det är förresten kris i Japan. Under 2007 minskade den japanska befolkningen! Redan tidigare är Japan det land som har den äldsta befolkningen. Och detta är en utveckling som kommer att fortsätta. Antalet födda barn var det lägsta sedan andra världskriget. Japanen har helt enkelt inte tid att skaffa barn för jobb och karriär.

Här i Skandinavien har vi en något liknande utveckling i Danmark. Dansken skaffar inte barn i tillräcklig omfattning, och invandringen är på sparlåga. Det saknas helt enkelt arbetskraft i Danmark. Samtidigt som svenskarna fortsätter att skaffa barn och har en hög invandring. Därför räknar man med en fortsatt kraftig ökning av skåningar som jobbar i Danmark. Den dag den utvecklingen tar en ände är det kris i Danmark. Svensk barn- och föräldrapolitik ger resultat. Vi skaffar väl nästan flest barn av alla industrialiserade länder.

Inga kommentarer: