tisdag 16 oktober 2007

Var är de upprörda ministrarna?

Skatteverket har upprättat vad dom kallar en skattefelskarta där man uppskattar hur stort "svinnet" är i skattesystemet. Det handlar alltså inte bara om medvetet skattefiffel utan även andra felaktigheter. Enligt dessa beräkningar går staten miste om cirka 130 miljarder kronor på ett år. Det har fått lite uppmärksamhet i dag i radion (det är vad jag hunnit med). Men jag har inte hört någon upprörd minister kräva hårdare tag. Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson var mycket snabbt ute och läckte om en utredning som hon hävdade visade att "svinnet" inom socialförsäkringarna uppgick till 10-20 miljarder. Och hon krävde hårdare tag mot fifflet. Men när "svinnet" är ungefär 10 gånger så mycket inom skattesystemet är man (än så länge) tysta. Med all säkerhet är reaktionen från Högeralliansens ansvariga när den kommer att reglerna måste förenklas och skatterna sänkas. Att sätta åt fifflande småföretagare är nog något vi får se i himlen efter!

Apropå gårdagens fundering på Plopp contra Center så har jag vid en detaljgranskning upptäckt att Center har en aningen ljusare choklad jämför med Plopp. Någon annan skillnad har jag inte funnit. Jag får fortsätta granskningen.

Miljöpartiet kräver att man slutar flyga på sträckor där tåget är ett realistiskt alternativ. Mp tar som exempel upp Stockholm - Göteborg. Man kan ju börja med att sluta subventionera flyget som därmed får stora konkurrensfördelar gentemot tåget. SJ:s fjärrtrafik får inga subventioner, men får snällt betala energiskatter osv. Flygbränsle är däremot inte beskattat. Ansvariga myndigheter (dvs representanter för Högeralliansen) har nyligen beslutat att Bromma flygplats ska fortsätta drivas en lång tid framåt. Och detta på mark som är mycket attraktiv för bostadsbyggande. Marken hyrs ut till flyget för 1 (en) krona. I en tidningsartikel läser jag att större delen av de flygplan som SAS och andra flyger med är leasade, dom är av den formella ägaren registrerade i diverse skatteparadis. Som Jersey osv. Kräv att flyget betalar de skatter som annan verksamhet tvingas till. Det skulle innebära en naturlig minskning av flygtrafiken och därmed usläppen av växthusgaser. Flygtrafiken i Sverige får större subventioner (i form av bidrag, hyressubventioner eller rena bidrag) än vad den lokala och regionala kollektivtrafiken får. Makthavarna borde skämmas. Men det handlar väl om att dom vill ha kvar bekvämligheten?

Sedan jobbskatteavdraget infördes är det för större delen av svenska folket inte lönsamt att pensionsspara. Nyhetsbrevet Pensionsnyheterna har räknat fram att man måste tjäna minst 27.000 kronor för att pensionssparandet ska vara en lönsam affär, och inte en ren förlustaffär. Det har att göra med effekten på den skatt man får betala nu (med jobbskatteavdrag) och den högre skatten man får betala när man tar ut pengarna som pensionär (utan jobbskatteavdrag). Det är bättre att spara pengarna på något annat sätt. Bra tänkt Fredrik!

Inga kommentarer: