måndag 8 oktober 2007

Storebror (=EU) ser dig

Folkomrösta om EU-fördraget
Moderaten Anna Kinberg Batra (ni vet hon med "Stockholmare är smartare än lantisar") har lämnat in en motion till Riksdagen där hon kräver att man ska hänga upp EU:s flagga i Riksdagen. Och det är kanske helt riktigt. Eftersom det är EU som bestämmer över de svenska lagarna, EU:s lagstiftning som står över den svenska lagstiftningen och EU:s tjänstemän som står över de folkvalda till Sverige Riksdag så är det kanske inte mer än riktigt att EU-flaggan sitter högst över allt i Plenisalen och likt en "Storebror ser dig" håller ett vakande öga över våra folkvalda.

F.d. statssekreteraren Lars Danielsson sitter utmobbad på Utrikesdepartementet och har inget att göra. Så för att pigga upp debatten i Sverige har han skrivit ett debattinlägg till DN Debatt där han tycker att utrikesnämnden kan avskaffas. Han tycker att det räcker med utrikesutskottet och EU-nämnden. Att Lars Danielsson har mage att göra något vettigt retar naturligtvis gallfeber på Calle Stropp. Och det som är riktigt provocerande för högern i Lars Danielssons förslag är att det är just i utrikesnämnden som Kungen har sin enda politiska funktion kvar. Enligt reglerna är det nämligen knugen som är ordförande i utrikesnämnden. Lars Danielsson tycker, helt riktigt, att nämnden inte behövs eftersom det redan finns ett utrikesutskott och en EU-nämnd som kan vara de forum som behövs. Bra tänkt Lars Danielsson, det är skönt med tjänstemän som kan tänka självständigt! Tyvärr lär inte ens sossarna nappa på förslaget eftersom dom inte heller vågar kritisera knäböjandet för de blåblodiga.

Helgen var osedvanligt våldsam. I Blekinge tog tålamodet slut för en trakasserad man som sköt ihjäl en av de ungdomar som under en tid trakasserat honom och hans familj. Jag försvarar på intet sätt att man använder våld. Utan händelsen visar egentligen bara det orimliga i att människor har dödande vapen i sina hem. Hela händelsen är en tragedi för alla. I Stockholm sparkade ett gäng unga rika överklassbrats ihjäl en jämnårig. God uppväxt och fina skolor är ingen garanti för vett. I Helsingborg sparkade ett gäng knäppgökar ner en busschaufför. Och i USA sköt en polis ihjäl 6 ungdomar. Hur många som dött i Irak har det inte ens rapporterats.

Våra nordiska vänner, Norge och Island främst, är just nu inte riktigt lika goda vänner. Ilskan i bland annat Norge och Island över det svenska beslutet (att i motsats till tidigare löften och beslut) skicka 4,8 ton utbränt svenskt kärnbränsle till den ökända anläggningen Sellafield är berättigad. Snarast är det en skandal att de svenska myndigheterna beslutat om transporten. Anläggningen är ökänd för läckage och borde ha varit avvecklad för länge sedan. Transporten aktualiserar frågan om kärnavfallet. Dessa 4,8 ton kommer från en liten forskningsreaktor och är trots att det är mer än 20 år gammalt nästan omöjligt att handskas med. Sedan har vi alla ton avfall från de kommersiella reaktorer vi har och som vi fortfarande inte löst avfallsfrågan för. Egentligen är det osannolikt att vi fortsätter producera radioaktivt avfall som måste grävas ner djupt ner i berggrunden för att inte skada någon - de närmaste tusen åren. Jag undrar vad våra barnbarns barnbarn tänker om oss när dom får fortsätta hålla ett öga på det radioaktiva avfallet. Lägg ner kärnkraften, det är ingen ren energikälla. Man brukar från förespråkarna hävda att kärnkraften inte förorsakar några utsläpp. Det kan då påpekas att produktionen av uranbränslet förorsakar ungefär lika mycket utsläpp som ett naturgaseldat aggregat som ger samma mängd energi.

Och hösten fortsätter att visa sig från sin bästa sida.

Inga kommentarer: