söndag 14 oktober 2007

Fler sparkar i häcken för Bush

Nya motgångar för Vita Huset kan inregistreras nästan dagligen. I går såg jag på TV en av de tidigare amerikanska befälhavarna i Irak framträda i TV och totalsåga Vita Huset och Pentagons strategi i Irak. Riccardo Sanchez var USA:s befälhavare i Irak 2003-2004 och har nu gått i pension. "Kriget är ett katastrofalt misslyckande" och "Strategin har varit usel från början till slut" fanns bland hans omdömen. Hela det s.k. kriget mot terrorismen har förts på ett sätt som gett terrororganisationerna nya medlemmar hela tiden. Istället för att visa i praktisk gärning att demokratin är överlägsen har man själv sjunkit ner mot samma låga nivå som just terroristerna befinner sig på. Genom att göra avkall på de demokratiska värderingarna, genom att behandla folk på ett sätt som bara diktaturer gör har man tyvärr visat att man inte representerar det goda i kampen mot det onda. Man är bara en annan del av det onda. Och mycket få i maktställning har kraft att protestera. Vi behöver bara se på svenska regeringars anpassning och eftergift till USA:s metoder. I EU:s nya författning har skrivits in delar som anpassar oss till USA:s metoder. Vi borde alla kollektivt skämmas.

Bokskog i höstfärg
Det är söndag och det innebar naturligtvis en ny skogspromenad arrangerad av Friluftsfrämjandet. Visst kan det tyckas vara löjligt att betala en avgift för att gå en runda i skogen. Det kan man göra ändå, när som helst. Men troligtvis är det så att det då inte hade blivit regelbundet. Dessutom är det ganska kul att inte kunna alla tipsfrågorna. Denna söndag hade vi uppenbarligen ganska stor tur med gissningarna. Av alla 10 frågorna var det bara en enda som jag var säker på svaret till. En 2-3 andra hade jag relativt säkra gissningar. Men resten var rena gissningar. Totalt fick vi visst ihop 6 rätt alla tre vuxna. Höstvädret visade sig från sin allra bästa sida. En nästan knallblå himmel, vindstilla, hög och klar luft och samtidigt ganska svalt. Alltså en underbar höstdag. En av dessa dagar som gör hösten till min favoritårstid. Karin och Lennarts får (Maud Olofsson med flock) höll sig undan ganska bra. På uppvägen såg jag dom bara på avstånd. Men på hemvägen kom dom lite närmare, och den misstanke jag fått under veckan efter avslöjandet i samband med chatten med Aftonbladets läsare visade sig vara riktig. En fingranskning visade att det inte var Maud Olofsson utan bara en av hennes pressekreterare, Ulla Lahmm, som klätt ut sig.

I Svenska Dagbladet läser jag en artikel om slutförvaringen av det svenska kärnkraftsavfallet. Varje svensk reaktor (det är väl 10 i drift just nu) producerar varje år 15-25 ton högaktivt avfall. Meningen är att detta ska kapslas in i en koppalkapsel. Sammanlagt 4.500 sådana kapslar (varje kapsel väger ca 25 tom, det handlar alltså om sammanlagt mer än 100.000 ton) ska sedan grävas ner djupt ner i berggrunden. Här kommer dom att vara en fara för omgivningen i 100.000 år. Vad hade vi tänkt om Neanderthalarna om dom lämnat radioaktivt avfall efter sig till oss? Det är egentligen ofattbart att vi ska gräva ner och gömma högaktivt radioaktivt avfall som en gåva till en framtid som inte ens är överblickbar. Och detta kallar förespråkarna för en ren energikälla? Anledningen till artikeln var förresten att forskare hävdar att det finns risk för att kopparkapslarna hinner börja rosta sönder innan avfallet har blivit ofarligt. Som en gåva till de eventuella mänskliga varelser som lever på jorden om kanske 50.000 år eller så.

Inga kommentarer: