tisdag 2 oktober 2007

Med Mats Odell i garderoben

I går meddelade Karin Forseke att hon avgår som ordförande för regerings råd för försäljning av aktier i de statliga bolagen. Visserligen är hon helt oskyldig (hävdar hon), men oppositionen har varit så taskiga mot henne att hon känner sig tvungen att avgå. Den där historiebeskrivningen om oskuld är nog något som hon är ensam (tillsammans med förskingringsminister Mats Odell) om att tycka. Hennes snyft i TV kändes mest pinsamt - för henne. Förskingringsminister Mats Odell och hans nyanställde statssekreterare Urban Funered (som i sitt förra jobb på just Carnegie var ansvarig för att man där i verksamheten följde reglerna) gömde sig båda i garderoben för att slippa träffa media. Hoppas det inte blev för trångt i garderoben!

Riksrevisionen kritiserar SIDA för att man inte har koll på hur biståndet används. Det handlar om projekt i Afrika där SIDA lämnar bidrag till enskilda organisationer som sedan i sin tur utför arbetet. Kontrollen har gjorts i ett antal afrikanska länder. Enligt Riksrevisionen har man allvarlig kritik mot 10 av 15 projekt som man synat där man tycker att pengarna använts fel eller helt enkelt missbrukats eller försvunnit. De enskilda organisationerna kritiseras för många fall av fiffel och SIDA för att inte kontrollera projekten tillräckligt och lita allt för mycket på lokala revisorer. Naturligtvis ska våra skattepengar användas så effektivt som möjligt, och komma de tillhanda som det är avsett för. Kanske ska SIDA genomföra projekten själva istället för att outsourca dom?

Radion berättade i morse om hur lätt det är att fiffla med avdragen för hushållsnära tjänster. Reglerna har (trots protester från Skatteverket) utformats så att det blir mängder med gränsdragningsproblem. Man får dra av för häckklippning, men inte trädansning. Man får dra av för flyttstädning, men inte för flytten. När radions P1 ringt runt till firmorna är hälften villiga att skriva kvittona så att allt hamnar på rätt sida. Jag som trodde att syftet med reformen till stor del var att eliminera svartjobb, och så skapar man nya svartjobb. Ansvarig minister Maud Olofsson skulle intervjuas i radion, men det missade jag eftersom jag just då stod och väntade på Kimmys skolskjuts. Men några förväntningar på Maud hade jag inte. Hur som helst läser jag i efterhand att hon inte var oroad. Hon litade på folk. Kul att en svensk minister litar på svenska folket. Det är rätt, det ska man göra. Bara sagt som ett litet tips till Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson. Man ska lita på folket. Tyvärr kan man nog inte alltid det. Varken när det gäller socialförsäkringen eller skattefiffel. Fast tyvärr är det bara det förstnämnda som Högeralliansregeringen är oroad över.

Jag hörde förresten på SVT:s lokala nyheter att moderaternas lokala ordförande i Lomma avgått från Byggnadsnämnden i Lomma. Detta sedan hon ertappats med svartbygge! Det verkar vara smittsamt inom Moderaterna.

Inga kommentarer: