onsdag 3 oktober 2007

En kiss- och skitsak

Alla ni manliga läsare, står ni upp eller sitter ni ner och kissar? Detta är en regelbundet återkommande stor fråga i media. Ofta aktualiserad av kvinnor som i avundsjuka över att dom har svårt för att stå upp tycker det är äckligt med nedkissade toastolar. Men är inte den stora frågan en fråga om hygieniskt ansvar. Dvs att den som slabbar ner, stänker, inte kan sikta osv får torka upp efter sig. Om man gör det hela sittande eller stående ska väl andra inte lägga sig i. Ett medicinskt faktum är att en man tömmer blåsan mer effektivt stående än sittande, ett problem som blir allt mer betydelsefullt ju äldre men blir. En annan viktig skitsak är frågan om att fälla upp / fälla ner ringen efter sig. Vi maskulina varelser kritiseras ofta för att inte fälla ner ringen efter oss. Varje gång ni får kritik, fråga varför kvinnor aldrig fäller upp ringen efter sig. Eller lägger på locket! Till saken hör att jag själv hör till både de stående och sittande. Ju tröttare jag är desto säkrare är det att jag sitter ner. Nattliga besök sker alltid sittande (så man inte har så högt att trilla om man somnar). Offentligt sker det stående.....

Jag fick återvända för en dag till Försäkringskassans kundmottagning i dag. Pga sjukdom (och rent allmänt för lite personal) var man underbemannade på kundmottagningen i Helsingborg, så jag blev tillfrågad när jag satt och morgonfikade om jag kunde tänka mig att ta en promenad ut till kundexpeditionen på Söder och hjälpa Susanne och Anci att hålla öppet. Och det var faktiskt roligare än jag trodde. Det är ett mycket roligare arbete att träffa levande människor hela tiden än att sitta framför en dataskärm och knattra hela dagen. Det är en mycket tillfredsställande känsla att känna ett en "kund" man haft lämnar en med en positiv känsla. Att känna att man lyckats hjälpa någon att lösa ett problem som dom kanske från början känt sig orolig för hur det ska lösas. Synd att detta är en del av Försäkringskassans service som man från ledningen helst hade sluppit. Som man ser ner på och tycker är onödig.

Byggandet av hyreslägenheter rasar (trots stora behov) efter Högeralliansregerings avskaffande av de generella bostadssubventionerna. I Skåne påbörjades under första halvåret förra året 2480 lägenheter i flerbostadshus. Under första halvåret i år påbörjades 288 lägenheter! Detta trots att behoven är mycket stora. Andelen vuxna ungdomar som tvingas bo kvar hemma ökar hela tiden. Egentligen borde alltså byggande öka, inte minska. Men bostadsföretagen anser sig inte ha råd att bygga nytt eftersom hyrorna utan subventioner blir så höga att lägenheterna inte går att hyra ut. Fast viljan att skänka stora summor till rika villaägare i Danderyd är stor!

Förskingringsminister Mats Odell är snart ensam kvar att avgå. Han måste känna det ensamt i ministeriets garderob. Det står nu klart att Carnegie bestämt sig för att lämna uppdraget att förskingra OMX och SBAB. Carnegie gör som Karin Forseke, dom skyller på oppositionens kritik. Inte på att företaget gjort sig omöjligt för uppdraget efter den fruktansvärda kritik som lämnats från både Finansinspektionen och Stockholmsbörsen. Strax efter meddelade statssekreterare Urban Funered att han också lämnar in. Det var naturligtvis omöjligt för honom att sitta kvar efter den kritik som Finansinspektionen fört fram. Hela förskingringshandläggningen är en skandal. Jag vill påminna om Riksrevisionens kritik i maj som hävdade att handläggningen av utförsäljningen inte motsvarade grundlagens krav. Och innan dess avgick en ansvarig på departementet i protest mot sättet som utförsäljningen genomfördes. Jag tycker Mats Odell själv ska avgå, han är ett misslyckande. Han kan satsa sin tid på att lobba för mer flygtrafik som ordförande för Svenskt Flyg. Sparka Odell!

Inga kommentarer: