fredag 12 oktober 2007

En rejäl spark i häcken på George W. Bush Jr.

Nobels fredspris till Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC är ett ganska väl gjort val. När man delar ut den här typen av utmärkelser kan säkert de flesta komma på ännu lämpligare alternativ. Men när de flesta tycker att det är ett acceptabelt val kan man nog säga att norrmännen gjort ett bra val. George W. Bush vann presidentvalet mot Al Gore med minsta möjliga marginal (det finns de som hävdar att han egentligen förlorade men förklarades felaktigt som segrare). I dag är George W. Bush en av de mest impopulära presidenterna i USA:s historia (både i USA och utomlands) medan Al Gore har blivit ytterst respekterad. Samtidigt har IPCC:s ställningstagande i klimatfrågan varit det som har fått de flesta politiker över hela världen att acceptera att något måste göras. Hoten är inte bara myter och dumheter från enstaka forskare. En nästan enig kår av experter är eniga. Det är snart bara hos George W. Bush och Vaclav Havel som poletten inte trillat ner. Ett bra gjort val norrbaggar!

Ängelholmsmoderaten Marie Lennerljungs remarkabla klavertramp om Olof Palme blev lite väl mycket för den moderata ledningen i lergökastan. Hon har med omedelbar verkan avsagt sig sina politiska uppdrag och tydligen till och med gått ur partiet. Om hon blivit utslängd ur partiet eller blivit så besviken på partiets reaktion att hon inte ville vara med förtäljer inte historia. Hur som helst, med den synen på mord och våld ska man nog inte finnas med bland de etablerade partierna. Fast historien har visat att hon inte var ensam om att fira mordet, det gjordes på många håll inom högern, militären och finansvärlden. Det gick åt många groggar och cigarrer. Men dom skryter åtminstone inte i dag om det.

Jag är inte ensam om att ha reagerat. Men visst är det underligt att ungdomsvåldet blivit så uppmärksammat i media just nu. Företeelsen är ju tyvärr inte ny. Visst har det blivit uppmärksammat tidigare, men mediabevakningen nu är större än någonsin. Kan det finnas något samband mellan detta faktum och det faktum att det är en ung kille från de fina Stockholmskretsarna som drabbats, inte någon kille från Rosengård, Rinkeby osv? Hur kan förresten en skola hyra ut lokaler för en ungdomsfest med 100 inbjudna ungdomar som pågår till långt efter midnatt, utan vuxna vakter och utan nykterhetskrav? Jag fattar ingenting. Och vad är det för föräldrar?

Volvo lastvagnar har beslutat att inte köpa el från kärnkraft. Kärnkraftsel stämmer inte överens med företagets miljömål. Den satt fint den!

Folkomrösta om EU-fördraget
För övrigt ser jag att motståndet i Norge mot ett norskt medlemskap i EU är större än någonsin sedan de månatliga mätningarna började. Å andra sidan är väl stödet i Sverige inte heller så stort. Det är inte så konstigt att vi inte får folkomrösta om EU:s nya fördrag, eller att man inte ens genomför någon speciell riksdagsdebatt i ämnet. Men EU-ministern Cecilia Malmström ska i varje fall åka runt till 10 svenska städer och informera och debattera. Fast hon vänder sig inte till vanliga svenskar. Arrangemangen hålls en vanlig vardag efter lunchtid. Dvs hon vänder sig till proffstyckarna, dom som redan bestämt sig. Undrar om dom vet vad demokrati innebär?

Inga kommentarer: