torsdag 18 oktober 2007

Lögn, förbannad lögn och statistik - eller Stefan Fölster slår till

Stefan Fölster med vänner lyckades ganska bra i sitt uppsåt. Den undersökning jag berättade om igår (man har frågat ett drygt 1000-tal svenskar) om deras vanor och ovanor när det gäller att fiffla, mygla och luras fick fint mediagenomslag. Genom att ta med väldigt mycket i det man kallar för att fiffla och sedan presentera det som att mer än 9 av 10 fifflar med välfärdssystemet har man fått media och ledarsidor (samt politiker) att köpa slutsatserna utan att egentligen granska siffrorna. Fingranskar man siffrorna visar det sig att 2,1% fått sjukpenning trots att dom kunnat arbeta. 1,4% begärt ersättning för vård av sjukt barn utan att barnet varit sjukt. 2% överdrivit eller hittat på symptom för att bli sjukskrivna. Av dessa siffror har man sedan dragit slutsatsen att 95% fifflat med välfärdssystemet? Lite högre siffror får vi när det gäller hur många som svartjobbat vid sidan om, 10,5%. 17,3% har utnyttjat svart hantverkarhjälp. Fortfarande är vi långt från de 95% man talar om som utnyttjar välfärdssystemet. Den högsta siffran gäller om man själv, någon anhörig eller någon bekant utnyttjat kontakter för att skaffa sjukvård eller omsorg. Men fortfarande är vi långt från de 95% som det talas om. Så dom stora siffrorna handlar tydligen om att man ordnat bostad genom kontakter istället för bostadsförmedling (i Åstorp finns ingen bostadsförmedling - ska man få bostad får man alltså gå genom kontakter). Där ingår alla som gjort privata ärenden osv under arbetstid. Och som jag undrade i går - jag tror att det även ingår de som gått mot röd gubbe. Och det är klart, då är vi alla fifflare. Men tala om att ljuga med statistik.

Jag har från i dag ökat hastigheten på mitt bredband. För att få ett nytt modem istället för det som kraschade för en tid sedan så förlängde jag avtalet med Telia och höjde hastigheten från 2 till 8 Mbit/s. När jag tidigare mätt med TpTest har mitt "upp till" 2 Mbit/s alltid gett 2,09 eller om det varit trögt 2,08. Jag har alltså varit nöjd. En första mätning av mina "upp till" 8 Mbit/s gav 6,93. Så jag får väl vara någorlunda nöjd nu också. Jag kanske till och med märker en skillnad... Hur som helst har Håkan fått tillbaka sitt reservmodem.

Thailand vill köpa några av de JAS-plan som svenska försvaret förköpt sig på. Enligt Calle Strop... f'låt Bildt är det inget problem att Thailand är en militärdiktatur. Det står inget i reglerna för försäljning av militärmaterial om att landet vi säljer till inte får vara en diktatur enligt Calle. Säger ansvarig myndighet Ja, så är det helt OK enligt Calle. Och eftersom ansvarig myndighet alltid säger JA så är ju inte detta något problem. De militära kuppmakarna har ju utlyst nya val i december, så sedan är alla problem lösta. Sedan 1932 när Thailand blev en konstitutionell monarki har militären 18 gånger bestämt sig för att den sittande regeringen inte passade utan man har gjort en kupp. Det är en kupp ungefär vart fjärde år. Det hinner bli många kupper innan JAS-planen är utrangerade. Det kan påpekas att sedan den senaste kuppen så har juntan höjt militäranslagen med 66% det sista året. Det är väl dom pengarna som ska användas till JAS-planen. Men det är ju bra att vi blir av med dom så att dom slipper stå och samla damm i någon hangar.

Tyvärr missade jag gårdagskvällens konsert med Mikael Wiehe på Kulturhuset Björnen här i Åstorp. Jag hade köpt en biljett till Ingela i födelsedagspresent så hon fick gå och njuta medan jag var hemma med Kimmy och Angeli. Enligt Ingela var det en mycket bra konsert, och det samma tyckte Bengt på jobbet. Jag skulle kanske behållt biljetten själv?

Inga kommentarer: