torsdag 11 oktober 2007

Vadå dubbelmoral?

I går på kvällen tittade jag på Aftonbladets nyheter på TV7. Bland annat hade man ett lite längre inslag om dödsmisshandeln i Stockholm och den kultur med slagsmål som är spridd i vissa grupper. Man hade också ett inslag om tidningen Aftonbladets kampanj mot våldet genom att tända ett virtuellt ljus på tidningens hemsida. Det program som sändes före nyheterna i Aftonbladets TV-kanal hette Fight Girl, och är en amerikansk dokusåpa om tjejer som sysslar med thaiboxning..... Det är många knytnävsslag mot huvudet, knäsparkar mot hakan och vanliga sparkar mot kroppen, allt visat i närbild. Ridå Aftonbladet!

Det är alltid ett stort glädjeämne när man får sina fördomar bekräftade. Den svenska politiker i modern tid som utsatts för mest förföljelse och hat var Olof Palme. Och främst inom moderaterna var hatet stort. Vi minns alla MUF:s försäljning av en piltavla med en karikatyr på Olof Palme. Ryktesspridningen om Olof Palme som knarkare och sinnessjuk har dokumenterats som kommit från mycket högt och fint håll. Och detta hatet finns kvar i många kretsar än i dag bland de som ser Olof Palme som en klassförrädare, Jag blir därför inte förvånad när jag läser om moderatpolitikern Marie Lennerljung i Ängelholm som på ett nätforum helt nyligen berättade om hur hon firade den 1 mars 1986 när Olof Palme mördades med att röka en cigarr i glädjeyra för att fira att Sverige befriats från Olof Palme. Jag tror inte att detta är en generell åsikt bland moderater - tvärtom. Men det är just inom dessa kretsar som den synen finns.

Jag kommer att tänka på att vi gnäller på att politiker är för snikna och har för mycket betalt när jag läser en liten kort artikel i Aftonbladet om deras gratisblaska Punkt SE. Chefredaktören Niklas Silow har en inkomst på 160.000 kronor i månaden. Det är mer än Sveriges statsminister har. Och i en artikel om hockeyspelaren Foppa Forsberg framgår att han tjänat ihop en dryg halvmiljard på sitt hockeyspelande. För att få ihop en halv miljard får Niklas Silow med den inkomsten jobba i 260 år! Själv får jag jobba i nästan 2.000 år. Och visst får Foppa slita. Han kan ju få spela flera matcher i veckan.... Men han har ju varit sjukskriven en hel del om jag minns rätt. Undrar om Högeralliansens "det ska löna sig att arbeta" även gäller hockeyproffs? Vi kan väl för enkelheten säga att det i världen inte saknas resurser. Taskigt att folk ska behöva dö av svält eller av sjukdomar som faktiskt går att bota trots detta. För övrigt tycker jag att Punkt SE har förvandlats från en urkass gratisblaska till en mer typisk taskig gratisblaska. Dvs den har blivit mindre dålig.

Vi var några på jobbet som i går hade lite funderingar på varför Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson i dagarna läckte siffror från en inte färdig utredning. I varje fall hävdade hon att hon fått förhandsinformation om de, som hon tyckte, skrämmande höga siffrorna på svinnet inom socialförsäkringarna. Från ansvariga för utredningen gick det inte att få siffrorna bekräftade. Men vad var syftet med Husmarks läckor och uttalande. Vi kunde inte komma på något annat skäl än att det handlar om hennes pågående kampanj mot den allmänna socialförsäkringen. Att hon uttalar sig om en framlagd utredning kan man ju förstå. Men vilket är syftet med att läcka delar från en icke färdig utredning? Det börjar kännas lite motigt att jobba i en verksamhet där högste chefen är motståndare till verksamheten! Det känns nästan som en lättnad att veta att jag inom ett år finns med i statistiken över arbetslösa 55+. Jag tränar i dag (och gissar jag i morgon) på att inte jobba eftersom Kimmy har fått vattenkoppor och är hemma från skolan.

Inga kommentarer: