fredag 5 oktober 2007

Idrotten förbrödrar - Haha!

Så har då ännu en hjältegloria fallit på dopningens altare. Amerikanskan Marion Jones har erkänt att hon inför OS i Sydney 2000 var dopad (hon tog då 5 medaljer varav 3 var guldmedaljer). Stjärnidrotten är inget annat än en stor tävling i medicinsk forskning.

Det har spelats fotboll i Stockholm. Och som vanligt när fotbollssupportrarna i Fjollträsk är igång har polisen att göra. Efter AIK:s match mot Hapoel Tel Aviv var det visst till och med våldsammare än vanligt. Polsen fick bland annat skjuta varningsskott. Dessutom fick AIK på nöten med 1-0. Även i Helsingborg utmärkte sig de s.k. fotbollssupportrarna inför HIF:s match mot Heerenveen. Fast till skillnad mot 08:orna lyckades faktiskt HIF vinna en match - med hela 5-1. Fast det där med idrottens förbrödring ger jag inte mycket för.

Michael Moores Sicko har visst haft premiär i Sverige. Filmen handlar om sjukvården i USA (ja, bristen på en anständig sjukvårdsförsäkring i det rika landet västerut alltså). Jag tyckte jag hastigt hörde nå'n kvinna på radion som tydligen försökte försvara det amerikanska systemet. Men jag hörde det bara delvis i bakgrunden, så antagligen hörde jag fel. Så totalt ute och resa kan väl ingen vara. Under många år brevväxlade jag med en kille i USA. Han var skild och levde på någon begränsad militärpension samt extra jobb i en affär. Dessutom sysslade han lite med att renovera gamla möbler. Han höll fortfarande på att betala av på banklån han hade fått ta för mer än 15 år sedan. Han och hans dåvarande fru hade fått en dotter som fötts för tidigt och vårdats på sjukhus en dryg månad innan hon avled. Och detta i det som sägs vara världens rikaste land. Det är en skam!

I somras meddelade Ryanair att dom skulle lägga ner sina flygningar från Sturup. I min kommentar den 19 juli gissade jag på att Sturup inte ville subventionera flygningarna tillräckligt mycket för att Ryanair skulle vilja stanna kvar. Hur som helst har tydligen Sturup nu hittat ett annat bolag som är villiga att flyga med de subventioner som erbjuds. Sterling ska nu flyga från Sturup till 5 olika destinationer ute i Europa. För att lockas till att starta dessa linjer får man dels 70% rabatt på startavgifterna från Sturup (en flygplats som själv subventioneras med skattepengar) och dessutom satsar Region Skåne en kvarts miljon i direkta subventioner till varje linje (dvs totalt 1.250.000 kronor). Visst är det ett stort framsteg för det hållbara samhället när just samhället subventioner ett skattefrälse? Hur kan man använda våra skattepengar för att subventionera en miljöskadlig verksamhet som dessutom inte själv betalar skatter?

Inga kommentarer: