onsdag 17 oktober 2007

Stefan Fölster - och sanningen

De båda nationalekonomerna Stefan Fölster (ni vet han på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv som tror att han blir mer trovärdig med sina smålögner om han talar sakta och tydligt) och Fredrik Bergström (på Handelns utredningsinstitut) har gjort en undersökning av svenska folkets ärlighet. Under rubriken "95 procent av svenskarna kringgår välfärdssystemet" presenterar de på DN Debatt undersökningen. Med den rubriken kan man ju lätt dra den slutsatsen att 95% av svenskarna fuskat med socialförsäkringen eller A-kassan. Men nu är rubriken en ren lögn. Man har också räknat med de som jobbat svart, de som utnyttjat svartjobb, de som utnyttjat förbindelser för att få förtur på olika ställen, de som använt arbetstiden till privata ärenden osv osv. Jag undrar om man inte till och med räknat med de som gått mot röd gubbe! Men om man vill uppnå syftet att angripa socialförsäkringarna gäller det ju att ljuga till ordentligt. Jag har aldrig litat på Stefan Fölster, och efter det här magplasket är den sista resten av förtroende förbrukat. Var försiktig nästa gång han dyker upp i en TV nära dig!

Mio, vår ganska korkade katt, visar ibland prov på oväntad intelligens. Jag vet inte hur vi annars ska tolka morgonens aktivitet från kattfan. Jag vaknade av att katten stod och sprätte på något. Det händer att kattskrället tar miste på sin kattoa och något papper som ligger på golvet. Och det var just vad han hade gjort. Han hade pinkat ner den nyanlända Svenska Dagbladet och tyckte nu rent instinktivt att han skulle sprätta lite i tidningen också. Undrar om han med detta tog en politisk ställning?

I går rasade värdet på Ericsson-aktien. Värdet rasade med 25 procent på en dag. Anledningen var att man förvarnat om att vinsten skulle bli mindre än beräknat. Observera att det handlade inte om att vinsten skulle förbytts i förlust, den skulle bli mindre än förväntat. Vad som hänt är att vinsten de tre första kvartalen i år "bara" blir 23 miljarder kronor jämfört med 23,6 samma period förra året. 23 miljarder, det är 23.000.000.000 kronor i vinst på en försäljning på 133 miljarder. Grovt räknat är 17% av försäljningen ren vinst. Och när dom får veta detta drabbas börsklipparna av panik! Dom är ju inte riktigt kloka!

Själv är jag i och för sig också besviken på Ericsson. Jag fick köpa ny mobiltelefon förra veckan sedan den gamla börjat vara lite för irriterande i uppförandet. Och tyckte jag var smart som köpte en ny Sony Ericsson eftersom jag hade flera laddare till den gamla på olika ställen. Nu visar det sig att man bytt uttagen för laddaren så de gamla laddarna är värdelösa. Någon som vill ha en gammal Ericsson-laddare?

Migrationsverket har publicerat en lista på de 14 kommuner som vägrat ta emot några ensamkommande flyktingbarn eller har någon annan överenskommelse med Migrationsverket. Gissa vilken kommun som återfinns på den lilla listan? Jo, rika moderatbastionen Vellinge som återfinns på varenda "svarta lista" som borde ha publicerats av Migrationsverket under åren. Det gäller att hålla dräggen borta från idyllen!

Och så noterar vi att KO valt att dra Ryanair inför rätta. Bolaget utmärker sig med att tillhöra den grupp fiffelföretag som i allmänhet vägrar följa reklamationsnämndens beslut. Ryanair är inte ett seriöst företag!

Enligt beräkningar gjorda av Villaägarna kommer ungefär 11% av villaägarna (220.000) att 2008 få betala högre fastighetsskatt än vad dom betalar 2007. Det hör samman med att man avskaffar frysningen av taxeringsvärdena. Riktigt så lät det inte i valrörelsen. Men villaägarna i miljonärsghettona runt storstäderna kommer att, helt enligt vallöftet, dra vinstlotten ändå. Jo, jag vet att det heter kommunal fastighetsavgift men eftersom det är staten som tar pengarna och det i själva verket är en skatt så blir det fortsatt kallat fastighetsskatt av mig helt i enlighet med vad lagrådet tyckte.

Jag ser i bladet att Paris Hilton synts ute hånglande med Kid Rock. Och på något annat håll ser jag att hon uttalat sig om att hon inte har något förhållande för tillfället. Har hela Alexander Väggös affärsidé rasat ihop på bara en vecka?

Inga kommentarer: