onsdag 11 juli 2007

Vadå global uppvärmning

Jag hör på nyheterna att Buenos Aires i Argentina drabbats av snöfall för första gången sedan 1918. Och så pratar man om växthuseffekt och global uppvärmning. Det är kanske här vi hittar förklaringen till att f.d. statsministern Göran Persson under Almedalsveckan sålt sig till bilindustrin och tydligen arbetar för att öka bilismen på vägarna. Dessutom är det ju klart att bilistintressena har mer pengar att betala än vad miljöintressena har. Money talks - dirty!

Skanneloppetuppladdning 2007: Av bara farten fick det bli en runda i går på kvällen också. Det ryktades om att det skulle kunna regna i dag, så det var bäst att satsa på tisdagen istället. Det kändes lite i benen från söndagens runda, men det var mindre än väntat. 30.30 blev dagens tid, och det får väl sägas vara godkänt.

Det finns tillfällen då man är tacksam för att man är morgontidig (jag höll på att skriva morgonpigg, men pigg var jag uppenbarligen inte). Jag tog tåget 06.45 i morse till Helsingborg, och det var ganska folktomt på vägen till stationen så här i semestertider. Och även ganska tomt på tåget, som ju startar i Åstorp så vi var bara drygt en handfull passagerare i tåget när det avgick. När jag satte mig ner upptäckte jag nämligen att jag tydligen varit extra sömnig i morse - en viss dragkedja var inte uppdragen. Sannolikheten för att någon upptäckt det hela var nog inte så stor. Jag får väl se till att jag vaknar ordentligt innan jag ger mig utomhus i fortsättningen.

Även Sverige har fått sina 7 underverk. Det är Aftonbladet som efter en omröstning utsett de sju underverken. Och jag tror att jag i stort sett håller med om listan. Göta kanal, Visby ringmur, Regalskeppet Vasa, Ishotellet i Jukkasjärvi, Turning Torso i Malmö, Öresundsbron samt Globen i Stockholm. Det intressanta är att ett par på listan egentligen är verkliga misslyckanden. Baltzar von Platen gjorde två verkliga byggnadsverk i Sverige. Göta Kanal (som egentligen när den var klar var alldeles för liten - båtarna som den byggdes för var större än vad kanalen kunde svälja). Och sedan byggde han Karlsborgs fästning som när den var klar var alldeles för stor och oanvändbar. Trea på listan var Regalskeppet Vasa, som ju var ett totalt misslyckande, den sjönk ju på sin jungfrufärd - en rejäl konstruktionsmiss.

Aftonbladet har kommit på en utmärkt metod att tjäna pengar. Dagens tidning innehöll en bilaga i form av en tävling. Det fanns ett kort (samt ledtråd) från varje kommun i Sverige. Sedan gällde det att identifiera vilken kommun som avsågs. Bland de som SMS:ade ett rätt svar skulle en vinnare så småningom utses att vinna 100.000 kronor. Varje SMS kostade 5 kronor förutom SMS-avgiften. Redan efter 20.000 insända svar hade man alltså fått ihop till vinsten. Med tanke på att man ju faktiskt kan skicka in 290 svar (ett för varje kommun) så kommer ju Schipstedt att tjäna multum på att arrangera tävlingen. Jag för min del bojkottar alla tävlingar om jag ska betala till arrangören för att få delta i tävlingen. Det är ju egentligen illegala lotterier som arrangeras för att rent kommersiellt tjäna pengar.

Inga kommentarer: