tisdag 17 juli 2007

Kan man lita på kärnkraftsindustrin

Apropå gårdagens kommentar om tystlåtna kärnkraftsföretag så hörde jag på nyheterna i går att Vattenfall efter hård kritik från de tyska myndigheterna sparkat två av sina chefer vid ett av sina kärnkraftverk. Detta sedan dom fått hård kritik för att ha undanhållit information om en olycka vid verket.

Och precis som jag förutsåg i går så fortsätter det att dyka upp skador och utsläpp från Tokyo Electric Powers anläggning som skadades vid jordbävningen i Japan. Ett dygn efter jordbävningen upptäcktes / avslöjades det att ett hundratal tunnor med radioaktivt avfall välts av jordbävningen och att på flera av dom hade locket trillat av och innehållet läckt ut. Och i Japan börjar nu kritiken bli hård mot bolaget för att man (i sedvanlig ordning) försökt tysta ner skador och utsläpp. Något som sker varje gång olyckor eller utsläpp sker vid kärnkraftverk. Världens kärnkraftsindustri har inte insett att olyckor helt enkelt inte får hända. När det gäller kärnkraften är det både hängslen och livrem som gäller, och dessutom dubbelt av varje.Eller kanske har dom insett att olyckor inte får hända, och det är därför man håller tyst när dom ändå händer.

Från Bulgarien berättas om en dansk 17-årig kille som söp ihjäl sig under en pubrunda. Det är djupt tragiskt, och jag nämner det bara apropå de svenska spritliberalernas påståenden att det är de svensk alkoholförbuden som skapar svenskarnas problem med alkohol. I verkligheten är det de liberala alkohollagarna i Danmark som skapar problem för danskarna.

En av de som har några kronor för mycket verkar vara Ulf Ekberg. I samband med fiskmåsinvasionen i Båstad arrangerade han en liten intim fest för de närmaste vännerna i en inhyrd liten villa. Ja, 465 personer var inbjudna (bland annat Tilde de Paula, Peter Forsberg, Carolina Gynning och Fredrik Ljungberg). Kanske skulle Ulf Ekberg använt pengarna till något vettigare så hade polisens knarkspanare sluppit göra ett besök. Vi kan väl ta händelsen som ännu ett kapitel i vår stående serie om att världen inte saknar resurser, men vi använder inte de vi har på rätt sätt. Vi har inte fördelat dom på ett rättvist sätt. Och många som fått för mycket har inte insett att detta är förknippat med ett stort ansvar.

Inga kommentarer: