söndag 8 juli 2007

Pirater

Pojkarna bakom fildelningssajten Pirate Bay är upprörda. Polisen hotar nämligen med att sätta sajten på sin spärrlista (vilket innebär att de flesta internetleverantörer kommer att spärra adressen). Anledningen är att man hjälper till att sprida barnporr. En av herrarna bakom sajten (mest känd för att sprida upphovsskyddade filmer och musik utan ersättning), Peter Sunde, hävdar att det inte finns barnporr på sajten, och att det bara är ett sätt för Polisen att komma åt dom. Jag tycker det är bara en vecka sedan som någon företrädare för just Pirate Bay gick ut och försvarade varför man gav utrymme åt just pedofiler. Det handlade om yttrandefrihet sades det. Men man är väl nu rädda för att inte kunna fortsätta att tjäna klöver på att lura artister och andra på deras inkomster - eller vad tror ni?

Organisationen New 7 Wonders har med hjälp av Unesco utsett 7 nya underverk på jorden. Av de 7 klassiska underverken är det bara Egyptens pyramider som inte förvandlats till främst grus. De sju nya underverk som efter en omröstning i hela världen nu har utsetts är: 1. Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Brasilien. 2. Taj Mahal, Indien, 3. Chichén Itzá, Mexico. 4. Kinesiska muren, Kina. 5. Staden Petra, Jordanien. 6. Machu Picchu, Peru samt 7. Colosseum, Italien. En klar dominans för Latinamerika och Asien med tre vardera. Europa fick med ett underverk medan Nordamerika, Afrika och Oceanien blev utan. Kan det säga något om var den klassiska civilisationen hör hemma - eller?

Det går hett till i den finska staden Hetta. Enligt bladen är man officiellt upprörda över gymnasieelevernas överdrivna kyssande på skolgården. Både föräldrar och skolledning är oroliga för att de yngre eleverna på skolan ska härma efter. Och det vore ju rent ut sagt äckligt. Det vore bättre om dom återgick till traditionell sysselsättning på skolgården - slagsmål.

I dag har det knappt regnat någonting. Det känns nästan som om något saknas. Jag träffade under dagen som hastigast Elin, min systers äldsta dotter. Hon har som vanligt åkt ner för att besöka Roskildefestivalen. Fast hon avbröt tydligen för första gången besöket i förtid och hälsade på mormor och morfar någon dag för att torka upp. När vattnet började tränga in i tältet, underifrån alltså, fick hon nog. Det var inte lervälling som det brukar utan mer som en insjö tyckte jag hon beskrev det som. Nåja, det blir väl en ordentlig påfyllning av grundvattnet i varje fall. Man få ju försöka se något positivt i det hela.

I morgon händer något som inte skett på 33 år. Jag ska på anställningsintervju. Jag skulle kanske gått på kurs innan? Men det har jag inte gjort, så jag får hoppas att det räcker med att vara sig själv. Om man försöker läsa in sig på att skriva jobbansökningar, CV och att göra anställningsintervjuer så får man nästan intrycket att det är ett heltidsarbete för en högskoleutbildad expert. Om det är så ligger jag risigt till. Jag får hoppas att hela vetenskapen är övervärderad.

Inga kommentarer: