tisdag 10 juli 2007

Fiskmåsinvasion

Så är det då dags igen för fiskmåsarna att invadera vår nordvästskånska kollega Båstad. Fiskmåsar är båstadbornas egen benämning på stockholmare - dom skränar och skräpar ner. Det är alltså dags för tennisturneringen Swedish Open i Båstad. Veckan då det lilla samhället (ungefär lika stort som Åstorp) invaderas av ett bortskämt patrask från den kungliga huvudstaden (och medföljande svans av snyltare). Det är veckan då Båstad fylls av ett hel- eller halvfullt patrask som ska visa hur mycket pengar dom har. Det är veckan då etablissemangen i Båstad ska dra in halva årsomsättningen. Det är veckan då dom infödda båstadborna flyr samhället. Någon aning om vad tennis är har patrasket inte, det gäller bara att glänsa och skryta. Och när veckan är över drar dom vidare till Gotland för att slösa bort mer av pappas pengar. Fast jag ser att dom är inte helt bakom flötet, ICA-affären i Båstad säljer dubbelt så många kondomer den veckan som man totalt säljer under resten av året.

Jag såg en insändare där en tänkande varelse undrade över hur man kunde anordna ett födelsedagskalas för 50 personer när bara hyran av herrgården där kalaset hölls kostar 100.000 om man samtidigt taxerar för en årsinkomst på 84.000. Jag tänker inte besvara frågan åt Runar Sögaard, men jag tyckte jag såg någon annan stans att han sålt hela kalaset till en tidning, som alltså stod för kulorna. Det får mig främst att undra över kompetensen hos vår media.

Nobelpristagaren Edmund Phelps har i Almedalen haft synpunkter på den svenska arbetsmarknaden. Han tycker vi svenskar borde ändra vår attityd till arbete. Han verkar leva i någon tro att svensken i gemen inte vill arbeta. Jag kan misstänka att hans informationskällor är inkompetenta. Bland annat hör visst Urban Bäckström dit. Visst finns det svenskar som behöver ändra sin attityd till arbete, men någon som verkligen borde ändra sin attityd är arbetsgivare som är den stora bromsklossen. Bara den perfekta passar, alla andra är det samhällets ansvar att ta hand om. Men från ekonomipristagare (det är fel att kalla det för nobelpristagare eftersom ekonomipriset är ett modernt påfund som Nobel inte har med att göra), från ekonomipristagare är vi vana vid diverse rappakalja.

För övrigt kan jag notera att det inte regnat i dag.

Inga kommentarer: