måndag 2 juli 2007

Titanic på nya kryssningar

Titanic (dvs Försäkringskassan) fortsätter sin färd mot sitt isberg. För en tid sedan sade ju Försäkringskassan upp ett stort antal personer. Orsaken var att det saknades pengar. Dels eftersom Högeralliansregeringen skurit ner anslagen utan förvarning, dels eftersom man tidigare överskridit budgeten (bland annat med övertid) och som nu måste betalas tillbaka. Dels för att betala för omorganisationsomkostnader och datainvesteringar som gjorts. Och också för att betala för kommande omorganisation. Från personalen och fack gjordes det klart att uppsägningarna skulle komma att hårt drabba de som skall betjänas, men från högsta ledningen hävdade man att man skulle nog klara det utan att de s.k. kunderna blev lidande. I dag kom det ut order om mer övertid. Man har från ledningen kommit fram till att utbetalningarna under sommaren av föräldrapenning inte kommer att kunna göras på ett tillfredsställande sätt. Alltså är vi nu alla beordrade övertid. Jag har fortfarande inte lyckats få något svar på var dom pengarna kommit ifrån eftersom man ju sagt upp en stor del av personalen just pga pengabrist. Jag har en teori. Den går ut på att det är så många som flyr verksamheten nu att det kommer att bli ett överskott på pengar när erfaren personal säger upp sig allt eftersom man hittar nya jobb. Undrar om det kan vara på samma sätt som man tänker i ledningen?

Ombildningen av många av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter verkar bli en bra affär för en del. Det har börjat märkas en klar tendens på många håll att söka sig till hyreslägenheter som kommer att säljas ut och ombildas till bostadsrätter. Inte av personer som vill bo där, utan av personer som räknar med att köpa ut lägenheten för ett relativt lågt pris och sedan sälja den dyrt och göra en snabb förtjänst. Detta handlar främst om Stockholm, men även på andra håll. När Högeralliansen gjort vad dom tänkt sig så kommer det snart inte att finnas några hyresrätter att få tag på i de centralare delarna av Stockholm. Men det är egentligen bara traditionell högerpolitik, mer till de som har. Och gärna betalt av de som inte har så mycket.

Enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av brittiska Financial Times i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien så anser flest att USA är det största säkerhetshotet. Över 30 procent av europeerna anser att USA:s handlande är det största hotet mot stabiliteten i världen. Detta är t.ex. mer än Iran och Nordkorea tillsammans. I USA anses Nordkorea vara det största hotet. Utom bland ungdomar. De amerikanska ungdomarna anser att USA själva är det största hotet. Naturligtvis handlar detta om att USA:s handlande skapar underlag för terrorism osv. Snart har väl de flesta i världen insett detta, ja förutom George W Bush!

Inga kommentarer: