onsdag 4 juli 2007

Sandlådestrid

Det har tydligen utbrutit oenighet mellan Köpenhamn och Stockholm om vilken stad som egentligen är den ledande staden i Skandinavien. Det hela har aktualiserats sedan Stockholm fått hybris och börjat kalla sig "Capital of Scandinavia". Att stockholmare tror mer om Stockholm än vad verkligheten visar är inget nytt. Så de här dumheterna är bara ännu ett bevis på detta 08-storhetsvansinne. Jag är fullt övertygad om att ifall man frågar människor runt om i världen vilken stad dom ser som "störst, bäst och vackrast" så blir svaret Copenhagen från en majoritet. Väx upp stockholmare, ni är bara en liten del av Sverige, och en ännu mindre del av Skandinavien. Köpenhamn är faktiskt större. Gör man Storköpenhamn tillräckligt stort så är det faktiskt nästan halva Danmark.

Förresten ser jag att Aftonbladet startat en speciell Knugavdelning. Knugen med familj ska bevakas speciellt av hovreportern Catarina Hurtig. Det måsta vara ett straffarbete hon fått för att ha misskött något uppdrag. - "som straff får du skriva hovreportage i sex månader - du har dig själv att skylla".

Man har hittat en sovjetisk ubåt mellan Grisslehamn och Åland. Ubåten sänktes 1942 (på svenskt vatten uppenbarligen) när den var ute på uppdrag för att stoppa svenska transporter till Nazityskland. Det var inte svenska marinen som skyddade svenska transporter och sänkte den, det var finska marinen som skyddade transporter till Nazityskland, inne på svenskt vatten. Hrm!

Den brittiske BBC-journalisten Alan Johnston som kidnappades i Gaza för nästan fyra månader sedan har släppts fri / fritagits av Hamas. Gruppen från den s.k. Doghmush-klanen som kidnappat journalisten och hållit honom som gissland har tydligen utsatts för en hård press av Hamas sedan dessa tog makten i Gaza. Troligtvis har dom velat visa sin goda vilja och förbättra förhållandet med västvärlden. och då var ju insatsen föredömlig.

Slutligen noterar jag att Irland nu bestämt sig för att folkomrösta om den nya EU-konstitutionen. Omröstningen ska hållas nästa sommar. Tyvärr är det troligtvis så att Irland blir det enda land som håller en folkomröstning - resten av Europa vågar inte. Det kan påpekas att för sex år sedan sade Irland nej till Nice-fördraget i en folkomröstning. Något som skapade problem, tills Irlands parlament efter några år bestämde sig för att strunta i omröstningsresultatet och godkänna fördraget ändå. KRÄV en svensk folkomröstning!

Inga kommentarer: