onsdag 1 september 2021

Rätt tänkt

» Men Riksdagen säger nog Nej.

Nya förslag kommer när det gäller regeringens budget för 2022. Den stora biten är en rejäl skattesänkningar för de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Lite förenklat kan man säga att regeringen vill avskaffa den straffbeskattning som de som har t.ex. sjuk- och aktivitetsersättning utsätts för genom Jobbskatteavdraget. Löner och socialförsäkringsförmåner ska beskattas lika. En helt rätt princip.

Jag har skrivit om den här straffbeskattningen tidigare vid flera tillfällen. Den innebär att min son (som är autistisk) och har Aktivitetsersättning betalar nästan 60% högre skatt än om han hade kunnat arbeta och haft samma väldigt låga inkomst. Det är en effekt av de borgerliga högerpartiernas filosofi att den som inte kan jobba ska bestraffas för detta. I tron att sjuka och funktionshindrade helt plötsligt blir friska i så fall.

Det är här den stora haken ligger. Partierna till höger på skalan (M + SD + KD + C + L) vill istället ytterligare utöka Jobbskatteavdraget, dvs straffbeskattningen av t.ex. sjuka och funktionshindrade. Ett förslag av den här sorten har mycket små möjligheter att gå igenom i Riksdagen eftersom högerpartierna ju har majoritet där. Och alltså gemensamt kan stoppa alla vettiga förslag till förmån för sina egna ovettiga sådana.

Tanken är god från S-regeringen, men tyvärr kommer med största sannolikhet högerpartierna att stoppa det hela. Allt som ett led i Ulf Kristerssons löfte från när han valdes in i Riksdagen.

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Läs:
Lägre skatt för 7,5 miljoner svenskar föreslås. - SVT
Regeringen vill sänka skatten för 7,5 miljoner svenskar. - Sveriges Radio
Skattesänkningar för vanligt folk. - Svenska Dagbladet
Tabeller: Så påverkas du av sänkta skatterna. - Expressen
Sänkt skatt för tre av fyra. - Lena Mellin i Aftonbladet
Regeringen vill sänka skatterna. - Aftonbladet

Inga kommentarer: