onsdag 15 september 2021

Rödgrön vind

» Rapport från andra sidan Kölen.

Valet i Norge i måndags gick som väntat. Det vill säga en klar Rödgrön vind och stora förluster för högerpartierna. Moderaternas vänner i Høyre och Sverigedemokraternas vänner i Fremskrittspartiet var de stora förlorarna och tappade sammanlagt 8 procentenheter. Fremskrittspartiet fortsatte sin nedåtgående trend från de senaste valen och trillade nu ner på fjärde plats.

De stora vinnarna blev Senterpartiet samt de båda vänsterpartierna Sosialistisk Venstre (Vänsterpartiet) och Rødt som är ett parti ännu längre till vänster och som fördubblade sina röster. Tillsammans är dessa partier nu större än Fremskrittspartiet.

Det blir alltså maktskifte i Norge. Høyres Erna Solberg har avgått och lämnat över stafettpinnen till Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som ska bilda en koalitionsregering tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre. En regering som får en egen klar majoritet i Stortinget. Det innebär att samtliga länder i Norden nu har Rödgrön regering. I Finland är det Sanna Mirella Marin från Socialdemokraterna som är statsminister, i Danmark är det Mette Frederiksen från Socialdemokraterna som är statsminister och på Island är det Katrín Jakobsdóttir från Vänsterpartiet – de gröna som är statsminister. Och i Tyskland är Angela Merkel på väg att ersättas av.....

Arbeiderpartiet » » 26,47% (-1,0)
Høyre » » 20,5% (-4,5)
Fremskrittspartiet » » 11,7% (-3,5)
Senterpartiet » » 13,6% (+3,3)
Sosialistisk Venstre » » 7,5% (+1,5)
Rødt » » 4,7% (+2,3)
Venstre » » 4,5% (+0,1)
Miljøpartiet De Grønne » » 3,8% (-0,6)
Kristelig Folkeparti » » 3,8% (+0,4)

De sanna moderaterna
I Sverige var det partiledardebatt i Riksdagen i dag. Jag lyssnade på en del av den debatten på radion. Men jag tycker faktiskt att den svenska politiska debatten går på tomgång och partiernas beskyllningar mot motståndarna blir ganska hycklande. Att t.ex. höra Moderaterna klaga på att det är för få poliser i Sverige när det är just Moderaterna som senast man hade makten införde en ny centraliserad polisorganisation som minskat polisantalet samtidigt som man skar ner polisutbildningen. Nu ökar antalet poliser igen. Att höra Kristdemokraterna klaga på sjukvården när det är en fråga som regionerna styr över och där Kristdemokraterna ofta har makten över just sjukvården. Eller att höra Socialdemokraterna beklaga låga pensioner utan att man verkligen gör något rejält åt frågan. Det blir mer pajkastning än politisk debatt!

Då är det ju mycket roligare att skriva om skandaler! OBS att jag är ironisk. Jag tycker att politiska skandaler är mer spännande än viktiga. Viktigt är däremot hur partierna behandlar skandalerna - hur krishanterar man. DET säger en hel del om partierna. Jag skrev lite om det för en dryg vecka sedan (tisdags förra veckan). Jag tog då som exempel den socialdemokratiska riksdagsledamoten Inge Ståhlgren som valde att avgå omedelbart sedan han åkt fast för rattfylleri. Detta innan något drev hann sätta igång. Ebba Busch som dömts för Grovt förtal klamrar sig dock fast och erkänner inte ens att hon gjort något fel. Flera sverigedemokrater har på kort tid fastnat i det rättsliga maskineriet. Kent Ekeroth är misstänkt för misshandel igen sedan polisen larmats mitt i natten till hans lägenhet. Han försökte strypa en kvinna och hade misshandlat en annan. En annan sverigedemokratisk politiker är misstänkt för mord. Den ledande moderaten i Malmö Torbjörn Tegnhammar fick avgå sedan han gjort sig skyldig till olämpligt beteende mot flera kvinnor. Men först en period med timeout.

Men den moderata krishanteringen verkar inte riktigt hänga med. För några dagar sedan avslöjades att en ny moderat riksdagsledamot misstänktes för olämpligt agerande mot en ung tjej. Men det var verkligen ett underligt agerande från Moderaterna. Partiet utredde själv beskyllningarna, någon polisanmälan gjordes inte och den aktuella politikern fick fortsätta sitt politiska arbete utan några inskränkningar. Den aktuella politikern hävdade till och med att han inte visste ett dugg om några beskyllningar eller någon utredning. Han erkände alltså inte ens att det pågick en utredning inom partiet. I dag har det blivit allmänt känt att den aktuella Moderatpolitikern är Hanif Bali. Men någon timeout eller liknande är inte aktuellt medan utredning pågår. Från MUF är man ytterst besvikna på partiets agerande. Den flicka som framfört beskyllningarna är medlem i MUF. Hanif Bali fortsätter att hävda att han är helt oskyldig. Och jag har naturligtvis inte den blekaste aning om sanningen. Bara för att någon kommer med beskyllningar så är det inte nödvändigtvis så att det är sant. Beskyllningar kan beror på hämnd, besvikelse osv. Alltså har jag ingen aning om sanningen. Men Moderaternas agerande i frågan är verkligen inte korrekt. En politiker som beskylls för så här grova handlingar träder tillbaka tills han/hon friats eller dömts. Frias han kan han/hon fortsätta. Men agerandet i frågan från Moderaterna är USELT! Krishanteringen lämnar en hel del att önska.

Inga kommentarer: